V Olomouci vystaví El Greka, muzeum ho získalo výměnou za Tiziana

Arcidiecézní muzeum v Olomouci přivezlo ze Spojených států obraz Klanění pastýřů od El Greka. V Česku bude dílo španělského manýristy představeno poprvé. Za přísných bezpečnostních opatření jej do Česka zapůjčilo Metropolitní muzeum v New Yorku výměnou za obraz Apollón a Marsyas od Tiziana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arcidiecézní muzeum v Olomouci má ve svých sbírkách i několik velmi cenných obrazů

Arcidiecézní muzeum v Olomouci má ve svých sbírkách i několik velmi cenných obrazů | Foto: Muzeum umění Olomouc

Obraz byl ze Spojených států letecky přepraven do Česka a poté převezen ve speciální klimatizované bedně v doprovodu pracovnice Metropolitního muzea v New Yorku.

„Návštěvníkům bude přístupný od 2. června, kdy Arcidiecézní muzeum v Olomouci otevírá svou nově reinstalovanou stálou expozici. A budou ho moci vidět až do 4. září,“ sdělil vedoucí muzea Miroslav Kindl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s vedoucím Arcidiecézního muzea v Olomouci Miroslavem Kindlem o zápůjčce El Greka z Metropolitního muzea v New Yorku

Vyjednávání o výměně obrazů probíhalo od roku 2015. Olomoucké muzeum podle Kindla nejprve nabídlo do Spojených států zapůjčit Tiziana a pak tři měsíce vybíralo, jaký obraz přiveze do České republiky.

Zhruba metr a půl vysoký obraz z let 1605 až 1610 bude velkou atrakcí červnové oslavy desátého výročí otevření olomouckého Arcidiecézního muzea. Pojistná cena obrazu není veřejná, jeho hodnota jde ale do stovek milionů korun.

El Grekův obraz Klanění pastýřů (1605-1610) v olomouckém Arcidiecézním muzeu | Foto: Blanka Mazalová

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme