V Praze začíná Modiglianiho výstava. Pojištěna je na více než miliardu

V pražském Obecním domě začíná jedna z nejdražších výstav. Její pojistná hodnota je asi jedna a čtvrt miliardy a jde o díla Amedea Modiglianiho. Do svých 36 let vytvořil Amedeo Modigliani 356 děl. Ve dvou sálech Obecního domu je deset olejomaleb tohoto italského malíře a sochaře a také kresby, náčrty i umělcovy fotografie. Mezi sběrateli umění jsou hodně ceněné Modiglianiho poznámky na notovém papíře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurátorka výstavy Serena Baccaglini (Itálie) u fotografie umělce Amedea Modiglianiho

Kurátorka výstavy Serena Baccaglini (Itálie) u fotografie umělce Amedea Modiglianiho | Foto: Tomáš Adamec

„A ty také na výstavě za skleněnou vitrínou najdete,“ říká ředitel Modiglianiho Institutu v Římě Gian Franco Rosini a dodává, že Modiglianiho tvorba je známá asi půl století:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové o Modiglianiho výstavě

„Na začátku 20. století jeho první výstavu zakázali, protože Modiglianiho akty příliš pobuřovali pařížské publikum.“

Rosini také vysvětluje, proč na mnoha portrétech výtvarník maloval jedno oko přivřené:

„Modigliani tak chtěl upozornit na to, že nemaluje skutečnost, ale to co je ukryté v duši zobrazovaného člověka.“

„Je to jeho absolutně první výstava v České republice. Pojistná hodnota, což neznamená prodejní hodnota, je 60 milionů eur,“ uvádí ředitelka pořádající galerie Vernon Monika Burian.

Obrazů Amedea Modgilianiho je ve světě málo, jednu z jeho olejomaleb vydražili na zatím poslední aukci za 69 milionů dolarů. I proto je expozice na české poměry tak draze pojištěná.

Burian ale dodává, že v jiných zemích světa by Modiglianiho výstava měla ještě vyšší pojistnou hodnotu:

„Nákladnost je obrovská, protože výstava tohoto typu běžně stojí kolem 600 až 700 tisíc eur. Díky našim kontaktům se nám podařilo přesvědčit zapůjčovatele, že po nás nechtěli žádné nebo minimální zápůjčné. Pojistka tohoto rozsahu by normálně stála sto tisíc eur.“

Spolu s Kupkou?

Mimo Modiglianiho děl jsou tu obrazy jeho milenky malířky Jeane Hébuterne. Ta byla pro Modiglianiho předobrazem žen s prodlouženými tvářemi, mandlovýma očima, dlouhými ostrými nosy a melancholickými výrazy.

Láska mezi umělcem a jeho múzou neměla dlouhého trvání. Pár dní před svatbou malíř zemřel na tuberkulózu. Jeanne nesnesla utrpení ze ztráty svého milovaného a skočila z okna domu svých rodičů. Tehdy byla v osmém měsíci těhotenství. Ale s Modiglianem měla ještě jednu dceru.

Kurátorkou výstavy je uznávaná znalkyně Modiglianiho tvorby Serena Baccaglini, která našla spojitost mezi dílem Františka Kupky a právě Amedea Modiglianiho. Podle archivní fotografie, kterou kurátorka objevila, spolu poprvé tito dva novátoři umění vystavovali v roce 1912 v Paříži.

Organizátorům se nepodařilo dojednat spolupráci s Museem Kampa, které vlastní rozsáhlou sbírku Kupkových děl. Původně měla výstava být v Museu Kampa a měla začít už 12. listopadu, ze spolupráce však sešlo. Nakonec se podařilo oslovit Obecní dům. K celém sportu se organizátoři už nechtějí vracet.

Michaela Vetešková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme