Ve skladu velšského muzea náhodou objevili vzácný obraz, dílo Rubensova žáka za sto milionů

Učiněný poklad ukrývalo řadu let skladiště muzea ve velšském městě Swansea. Z údajně bezcenné kopie se vyklubal vzácný barokní obraz Rubensova žáka Jacoba Jordaense. Podle BBC by malba mohla mít cenu kolem 100 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obrazy galerie umění

obrazy galerie umění | Foto: Eva Odstrčilová

Ve společnosti vycpaných holubů, rozbitých motocyklů a vysloužilých telefonních centrál se v zaprášeném skladišti skrýval opravdový skvost.

Historik umění a spolupracovník BBC Bendor Grosvenor pojal podezření, že by místním nadšencem upravený obraz mohl být studií slavného Jordaensova díla ‘Atalanta a Meleagros‘. To je přitom pýchou madridského Prada.

Ředitel Rubensova muzea v Antverpách Ben van Beneden považuje nález za velkolepý. „Je to velký objev nemám absolutně žádných pochyb, že se díváme na klíčový obraz Jordaense,“ uvedl.

Obraz patřil muzeu ve Swansea, které teď trápí finanční problémy, posledních 150 let. Byl katalogizován jako dílo od neznámého umělce 18. století.

Návštěvníci muzea poprvé uvidí vzácné dílo ve čtvrtek.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme