Výstava v pražské galerii Školská 28 připomíná 'socialistické' indiány

Dýmka míru, týpí a život v souladu s přírodou. Přesně to vyznávala také komunita českých indiánů v období na konci socialistického režimu. Přibližuje ji výstava Rezervace Československo, která právě začíná v pražské galerii Školská 28. Jak žili lidé, kteří se rozhodli následovat původní indiánský styl života, mapují na výstavě jejich vlastní záznamy a dokumenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společná píseň

Společná píseň | Foto: Stanislava Brádlová

Životní styl a myšlení původních indiánů nezanikly a dlouho pronikaly i do prostředí, kde by je člověk možná nehledal. Komunita českých indiánů například fungovala i v době socialistického režimu.

Právě život nenápadné skupiny disentu, takzvaných „českých indiánů“, přibližuje výstava Rezervace Československo.

V komorní pražské galerii Školská 28 tak visí dobové fotografie, na plátna se promítají videozáznamy a na bílé podlaze jsou vyskládané zdobené plátěné boty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Že indiáni žili i v někdejším Československu, dokazuje výstava Rezervace Československo. V pražské galerii Školská 28 potrvá až do 24. července

Veškeré vystavené artefakty pocházejí přímo od komunity českých indiánů.

Kurátorka Veronika Resslová do nich téměř nezasahovala.

„Chtěla jsem použít jenom autentické materiály, které vznikly přímo v komunitě. Nechtěla jsem s nimi moc manipulovat. Kurátorský počin spočívá hlavně v organizování, vyhledání materiálu, v jeho setřídění a spíše konceptuální práci, protože jsem materiály chtěla nechat v neupravené, autentické rovině,“ vysvětluje.

Záměr Veroniky Resslové byl ale hlavně přísné časové vymezení tématu.

„Ve výstavě se zabývám jenom dobou deseti let těsně před pádem režimu, takže je to docela exkluzivní moment, kdy došlo k velkému rozvoji indiánského táboření v Čechách a zajímavý je přenos této kultury do socialistických kulis,“ popisuje kurátorka.

Ani za socialismu nebyl fenomén táboření v indiánském stylu rozšířený jen v Československu. Podobné komunity byly i v Maďarsku, v Polsku nebo v bývalé NDR. Tamní indiáni byli dokonce pod trvalým dohledem státní policie.

Česká komunita čelila náhodným kontrolám. Právě v 80. letech vznikalo nejvíce kmenů - jako třeba pražský Bílý Wampum, který se proslavil používáním tradičních materiálů a postupů.

Podle Resslové se tím ostatně vyznačuje celá česká indiánská komunita.

„Autenticita používaných materiálů a historický průzkum i čas, který tomu věnovali… Čeští indiáni produkují předměty denní potřeby v indiánském duchu na velmi vysoké úrovni,“ uzavírá kurátorka.

Výstava Rezervace Československo bude v galerii Školská 28 v Praze až do 24. července.

Simona Bartošová, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme