Výstavu obrazů Gottfrieda Lindauera doplní portréty Plzeňanů, přihlásit se může kdokoli

Západočeská galerie v Plzni otevře 6. května výstavu Lindauerových portrétů náčelníků maorských kmenů. Stěžejní akce Evropského hlavního města kultury inspirovala Společnost Plzeň 2015 ke komunitnímu projektu. Chce skrze deset portrétů Plzeňanů ukázat současnou tvář města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malujeme po síti

Malujeme po síti | Foto: stock exchange

„Máme několik projektů, které se snaží ukázat ostatní obyvatele Plzně, které málokdy vidíme, menšiny, které tady žijí. Zajímá nás multikulturní Plzeň,“ vysvětluje vznik projektu Tvář Plzně Christian Potiron ze Společnosti Plzeň 2015 a dodává:

„Trochu jsme ustoupili z toho původního plánu, že bychom oslovili menšiny nebo cizince, kteří tady žijí. Je to příležitost skrze deset malovaných obrazů ukázat, jak pestrá je Plzeň ze sociálního, kulturního nebo etnického hlediska.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Unikátní výstavu obrazů Gottfrieda Lindauera doprovodí projekt Tvář Plzně. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Kosová

Společnost Plzeň 2015 vypíše výzvu široké veřejnosti. Kdo se bude chtít do projektu zapojit, vyplní přihlášku s potřebnými náležitostmi, jako je fotografie v charakteristickém nebo významném prostředí a čase, životní příběh spojený s Plzní, okolím nebo lidmi a návrh na využití výtěžku z dražby obrazu. Porota následně vybere deset lidí.

„Nechceme říkat kdo, ale co je pro nás důležité. Hledáme deset typických netypických Plzeňanů, kteří by měli zájem reprezentovat svoje město. Proběhne takzvaný komunitní casting. To je zajímavé slovní spojení, protože většinou se casting zabývá estetickými rozměry, což ale jednoznačně není náš cíl. Lidé se mají přihlásit s tím, že vysvětlí, co by udělali s penězi, které získají po dražbě portrétů,“ vysvětluje Potiron.

Šest mladých malířů, deset portrétů

Během komunitního castingu se vybraní lidé setkají se šesti současnými mladými malíři, kteří je budou portrétovat. Do projektu se zapojili Jan Mikulka, Jan Uldrych, Alžběta Josefy, Zdeněk Trs, Tomáš Němec a Aleš Brázdil.

Obsah přihlášky:
1. Fotografie v charakteristickém nebo významném prostředí a čase
2. Životní příběh spjatý s Plzní, okolím, lidmi
3. Návrh využití výtěžku z dražby obrazu (podmínkou je dobročinný účel využití peněz)
4. Kontaktní informace
Zašlete:
do 25. 3. na jiratova@plzen2015.cz
Portréty budou vystaveny v DEPO2015
Na konci výstavy proběhne dobročinná dražba

Podle člena poroty Tomáše Hirta z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni není jasně určeno, jací lidé se mají do projektu hlásit.

„Rádi bychom, aby se Plzeňané hlásili, napsali nějaký svůj příběh, řekli, jakého prostředí se cítí být součástí a byli ochotni nechat se tímto způsobem vymalovat. Odměnou jim bude možnost získat finanční podporu, kterou budou moci použít na dobročinný účel v rámci svého světa,“ dodává Hirt.

Portréty budou od 18. června do 19. září k vidění v Galerii DEPO2015. Doplní je fotografie portrétovaných i jejich zajímavé příběhy. Projekt doprovodí také film zachycující vznik celého projektu Tvář Plzně.

Jana Kosová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme