Začíná rok Karla IV., sedmisté výročí jeho narození připomenou výstavy

Rok 2016 bude v Česku patřit Karlu IV. V sobotu 14. května od narození významného evropského panovníka, českého krále a římského císaře uplyne 700 let. Velkolepé akce chystá řada institucí. Některé začnou hned zkraje roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel IV.

Karel IV. | Foto: Adriana Krobová

Asi nejvýrazněji připomene památku Karla IV. Správa Pražského hradu. Zlatým hřebem oslav bude vystavení originálu českých korunovačních klenotů.

„Budou představeny ve svém historickém vývoji a v původním historickém kontextu. Svatováclavská koruna bude představena odděleně od královského jablka a žezla, které se staly součástí českého korunovačního souboru až v 17. století,“ vysvětluje kurátorka Ivana Kyzourová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kláry Fleyberkové o výstavách k výročí 700 let od narození Karla IV.

Pražský hrad ale chystá hned pět dalších expozic a řadu doprovodných akcí. Stejně jako Národní galerie v Praze, která Karla IV. připomene hlavně velkou mezinárodní výstavou.

„Výstava bude prezentovat na 200 exponátů. Od maleb, soch, rukopisů až přes umělecké řemeslo, zlatnictví, textilní památky a podobně,“ vysvětluje ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Český rozhlas chystá projekt Karel je king

K výstavě se připojila i Univerzita Karlova, která chce zmapovat stopu Karla IV. v dalších dějinách.

„Jagellonskou dobu chceme připomenout bustami svatého Václava a svatého Vojtěcha z kostela svatého Ducha. Chceme tam mít barokní univerzitní teze. Z 19. století budou prezentované třeba i hry o Karlu IV., budou tam také filmy jako Noc na Karlštejně,“ říká profesor Jan Royt.

Originální projekt chystá i Český rozhlas. Bude se jmenovat „Karel je king“ a na slavného panovníka nahlédne trochu netradičně. Nabídne interaktivní web, nové audio formáty nebo třeba narozeninovou party Karla IV.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme