Zakázaná výstava aktů bude pokračovat. Fotografa oslovují desítky galeristů

Desítky galeristů z celé republiky mají zájem vystavovat akty fotografa Karla Richtra. Právě ten připravil výstavu pro Knihovnu Akademie věd. Po tlaku feministických sdružení a následném zákazu trvala místo dvou měsíců jen čtyři dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie Karla Richtra

Fotografie Karla Richtra | Foto: Veronika Hlaváčová

Výstava 12 černobílých fotek Karla Richtra bude v podstatě putovní. Po předčasném ukončení výstavy v Akademii věd se na autora obrátily desítky zájemců, kteří mu nabízejí nové prostory.

Od pondělí se obrázky ukážou zájemcům v pražské Galerii Lazarská, kde budou dva týdny. Pak se přesunou do dalších míst, mimo jiné do Českého Krumlova.

Autor Karel Richtr dál tvrdí, že výstava rozhodně není sexistická a nedegraduje ženy. Naopak ukazuje speciální fotografickou techniku z 19. století.

„Tato technika je speciální svojí jemnozrností. Jemností podání detailu je schopna vykreslovat charaktery, výrazy ve tvářích tak unikátně, jako to dnešní moderní technologie neumožňují. A ženy tam jsou proto, že je považuji za hezčí. Mně se líbí," vysvětluje fotograf.

Výstava byla podle něj vlastně doprovodným programem k přednášce, která se konala v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd.

Fotografie Karla Richtra | Foto: Veronika Hlaváčová

Feministickým hnutím vadily polonahé snímky na půdě Akademie věd, v soukromých galeriích jim údajně nevadí.

„Tady je fotka, kde je nějaká dáma zobrazena v pozici evokující sexuální pozici a je téměř nahá. Pak jsou tu ženy v podvazcích. Dále jsou tu naopak fotky, kde žena nějakým způsobem pózuje v knihovně - v pozici objektu, který má zkrášlovat prostředí,“ hodnotil některé fotografie Tomáš Gavlas z Genderové expertní komory.

Vedení Knihovny Akademie věd výstavu zrušilo po tlaku genderových hnutí minulý týden. Blíže to nechce ani dnes komentovat.

Karel Richtr, autor fotografií na zrušené vystavě Akademie věd ČR | Foto: Veronika Hlaváčová

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme