Záložka do knihy, která se zvedá k nebi. Na Žižkově odhalili památník básníka Jaroslava Seiferta

Jaroslav Seifert v roce 1984 dobyl svět. Tehdy dostal ve Švédsku Nobelovu cenu za literaturu. Dnes se symbolicky vrátil domů. Na pražském Žižkově vystupuje z chodníku přes tři metry vysoká kovová plastika s básníkovým veršem, oslavující českého literáta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník oslavující Jaroslava Seiferta

Pomník oslavující Jaroslava Seiferta | Zdroj: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

Při odhalení pomníku byl přítomen i zpravodaj Českého rozhlasu Radek Kříž.

Památník, zbudovaný na počest slavného českého básníka, stojí na rohu pražských ulic Chelčického a Seifertovy. Třímetrovou kovovou plastiku autoři popisují jako záložku do knihy v podobě stuhy.

Na jejím těle je napsáno jméno Jaroslava Seiferta společně s jeho datem narození i úmrtí. Kovová stuha se poté prudce zvedá k nebi. Na druhé straně pomníku se nacházejí verše ze Seifertovy básně Prosinec 1920. „To slovo letělo jako pták do sítě hvězd,“ recituje její úryvek při ceremonii Zdeněk Svěrák.

Odhalení památníku sleduje i básníkova dcera Jana Seifertová Plichtová. „Už jsem tu poněkolikáté. Jsem ráda, že přišlo tolik lidí, a to i když je pracovní den,“ nadšeně popisuje Plichtová.

Příprava pomníku trvala celý rok a zorganizoval ji nadační fond českého PEN klubu. „Byl mezi námi drobný spor, jestli zde udělat jen bustu. Poté jsme dospěli k názoru, že to chce něco více abstraktního,“ komentuje plastiku člen PEN klubu Jan Vávra.

Básník Jaroslav Seifert v roce 1981 | Foto: Hana Hamplová CC BY-SA 3.0

Odhalení pomníku za dva miliony korun je jednou z akcí věnovaných šestatřicátému Světovému kongresu básníků. Literáti z celého světa na něm totiž budou recitovat své verše, které budou inspirovány i básněmi Jaroslava Seiferta.

Radek Kříž, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme