Závod v Hunt Kastner: monotonní jako motorky na Markétě

3. srpen 2010

Tomáš Džadoň je ač mladým, tak i přesto známým slovenským sochařem. Pražskou Akademii výtvarných umění dokončil v roce 2007 a v loňském roce byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Vystavoval například v rámci přehlídky mladých umělců s názvem START-UP, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy.

Tomáš Džadoň relativizuje pohled na prostor a jeho fungování, což je vidět zejména v jeho stavebních projektech. V Hunt Kastner relativizuje pohled na sochařství a vystavuje překonceptualizovanou expozici dvou motorek. Jednu odlitou kopii známé modernistické sochy Otakara Švece z Veletržního Paláce a jednu svou, pojízdnou a opravenou.

K projektu si přizval Itala Valentina Diega. Oba jsou umělci a řidiči motorek, což je spojuje. A oba se usnesli na tom, že dohnat precizní sochařské dílo, které přežije generace, je skoro nemožné. Každý si to ale může v imaginárním závodě vyzkoušet. V galerii je na pódiu, kde je postavená socha a připevněná motorka, položená kožená bunda, helma a rukavice, aby si každý návštěvník mohl sednout na sedlo a odstartovat svůj vlastní Race.

The Race bude v galerii Hunt Kastner Artworks do 26. srpna.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio