Zemřel fotograf Adam Holý. Loni získal ocenění Fotograf roku

Ve věku 42 let zemřel ve čtvrtek fotograf Adam Holý. Mladý umělec loni získal ocenění Fotograf roku za knihu intimních portrétů modelek. Šlo o jednu z kategorií ocenění Czech Grand Design za rok 2014. Vytvořil také plakáty k filmům Želary nebo Pelíšky a spolupracoval na plakátech karlovarského filmového festivalu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 42 let zemřel fotograf Adam Holý

Ve věku 42 let zemřel fotograf Adam Holý | Zdroj: ČTK

Adam Holý se narodil v roce 1974 v Ústí nad Labem. Po studiu fotografie na Střední průmyslové škole grafické v Praze začal pracovat jako fotograf na volné noze. Později ho začala zastupovat pražská Polansky Gallery.

O úmrtí Holého informoval na webu týdeník Respekt skrze nově zpřístupněný portrét fotografa. Ten vznikl těsně poté, co Holý v loňském roce získal ocenění Fotograf roku za knihu s názvem The Overview Effect.

Kniha je o fotografově dlouhodobém intimním vztahu ke dvěma modelkám K. a T. Holý ji v roce 2014 vydal ve spolupráci s VICE a Polansky Gallery jako svou první fotografickou knihu.

Na webu VICE je v popisku knihy napsáno, že „nejde jen o sbírku nějakých aktů, kniha je mnohem víc o hloubce vztahu mezi umělcem a jeho múzou.“

Karlovarský festival i móda

Na začátku tisíciletí začal Holý spolupracovat na plakátech karlovarského filmového festivalu. Dále vytvořil plakáty třeba k filmům Pelíšky, Želary, Paralelní světy či Pouta. Svou tvorbu vystavoval v pražských galeriích Langhans, Laboratiorio nebo Jelení.

Fotograf patřil k autorům, kteří se v Česku angažují jak v komerčním, tak výtvarném sektoru. Jeho módní fotky otiskly časopisy Variety, Harper’s Bazaar, Dolce Vita, Elle či VICE.

Smutnou zprávu o jeho smrti zveřejnil odpoledne na své facebookové stránce také VICE Česko/Slovensko. V komentáři je Holý popsán jako člen rodiny a génius světla. Ministerstvo kultury vyjádřilo upřímnou soustrast blízkým fotografa na Twitteru. Na sociálních sítích zareagoval také třeba fotograf Tomáš Třeštík.

Pavla Lioliasová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme