Zemřel Jan Rajlich, přední český grafik a zakládající člen Sdružení Q nebo Bienále

Ve věku 96 let v Brně po krátké nemoci zemřel přední český grafik Jan Rajlich. Umělec byl zakladatelem Bienále Brno a laureátem Ceny města Brna. O jeho úmrtí informovala ČTK rodina zemřelého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Rajlich st. s jedním ze svých obrazů

Jan Rajlich st. s jedním ze svých obrazů | Foto: Jan Rajlich ml.

Jan Rajlich byl rodákem z jihočeské Dírné, vystudoval baťovskou Školu umění ve Zlíně a od roku 1950 spojil svůj život s Brnem.

Věnoval se zejména užité i volné grafice, byl průkopníkem koordinovaného vizuálního stylu a ve světě uznávaným tvůrcem plakátů. Stal se zakládajícím členem uměleckého Sdružení Q a Sdružení Bienále Brno. Za svoji tvorbu byl vícekrát oceněn doma i v zahraničí.

Rajlichovou poslední výstavou je retrospektiva v Galerii Václava Chada zlínského zámku, jejíž vernisáže se před 14 dny ještě osobně zúčastnil. Výstava potrvá do poloviny ledna příštího roku.

Práci nestora české grafiky shrnuje letos vydaná kniha Brno - černá bílá. Uznávaný výtvarník popsal brněnskou uměleckou scénu v druhé polovině 20. století, ale také tehdejší všední život, počátky veletrhů nebo zlatou éru brněnského hokeje v 50. a 60. letech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme