Zemřel král českého komiksu Kája Saudek

Na selhání srdce dnes zemřel v motolské nemocnici český malíř a komiksový kreslíř Kája Saudek. Poslední rozloučení s umělcem, který oslavil letos 80 narozeniny, se uskuteční v prostorách Tančícího domu v Praze.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 80 let zemřel v motolské nemocnici Kája Saudek (archivní fotografie z roku 1971)

Ve věku 80 let zemřel v motolské nemocnici Kája Saudek (archivní fotografie z roku 1971) | Zdroj: ČTK

Kreslíř se nacházel dlouhodobě ve vegetativním stavu. Do kómatu upadl poté, co mu v krku zaskočilo sousto. V pražské nemocnici v Motole byl hospitalizován od dubna 2006.

Asi nejznámějším dílem Káji Saudka je komiks Muriel a andělé z roku 1969. V časopise byla publikována jen ukázka několika stran. Kniha samotná směla vyjít až v roce 1991, po pádu totalitního režimu. Kreslený příběh o Muriel byl před 5 lety vyhlášen nejlepším českým komiksem všech dob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na život a dílo známého kreslíře Káji Saudka vzpomínal hudebník Vladimír 518

Velké oblibě se těší i Saudkova díla Lips Tullian a Černý Filip. Oba komiksy otiskl v první polovině 70. let časopis Mladý svět. Další kreslené příběhy (Tajemství zlatého koně, Po stopách sněžného muže, Peruánský deník či Arnal a dva dračí zuby) vycházely napůl utajeně ve speleologickém časopise.

Saudkův styl coby malíře byl nezaměnitelný.

„Jeho fantasie je naprosto nezměrná a zřejmě nenapodobitelná. Vychází z něj mnoho českých kreslířů, samozřejmě včetně mě. Zrovna včera jsem listoval jeho komiksem Lips Tullian, což je úžasný komiks ze 70. let. No, nenapadlo by mě, že se probudím a Kája Saudek už nebude,“ říká karikaturista Štěpán Mareš.

Obálka komiksu Muriel a andělé | Foto: Kája Saudek Nakladatelství Plus

Typická pro Saudkovu tvorbu byla pevná a dynamická linka, ironie, erotika a také osobitý smysl pro humor. Inspiraci pro své hrdiny nacházel ve svém okolí. Předlohou pro tvář Muriel byly půvaby herečky Olgy Schoberové. Hlavního záporného hrdinu generála Xerona vytvořil malíř podle svého bratra Jana.

„Miloval život, miloval ženy, miloval umění. A propojil to ve svém umění. Určitě tvorba erotiky ho naplňovala a bavila. Kája když maloval filmovou zakázku, reklamu nebo komiks, ve všem byl erotický podtext, ten jinotaj,“ vzpomíná teoretik umění David Kalina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na legendu českého komiksu Káju Saudka vzpomínal karikaturista Štěpán Mareš

Saudek nebyl jen výjimečný kreslíř, ale také letterista, tedy malíř písma. V oblasti typografie Saudek experimentoval od druhé poloviny 60. let. Typy písma, které použil v časopise Pop Music Express, odrážely i psychedelii spojenou s bigbeatovou kulturou a hippies.

Saudkovy kresby našly uplatnění i na filmovém plátně. V roce 1966 je použili scénárista Miloš Macourek a režisér Václav Vorlíček v jejich filmu Kdo chce zabít Jessii? a o čtyři roky později pak režisér Oldřich Lipský ve snímku Čtyři vraždy stačí, drahoušku, na kterém spolupracoval také s Macourkem. Kája Saudek se kromě toho podílel také na populárně naučném televizním seriálu Okna vesmíru dokořán.

Kája Saudek s dcerou Berenikou | Foto: archiv Bereniky Saudkové

Kája Saudek se narodil 13. května 1935 v Praze v rodině bankovního úředníka spolu se svým dvojčetem, dnes slavným fotografem Janem Saudkem. Na konci války se kvůli svému židovskému původu oba bratři dostali do speciálního koncentračního tábora pro dvojčata. Jen náhodou vyvázli živí a přežili válku i hrůzy holokaustu.

Kdo chce zabít Jessii? - ukázka komiksu Káji Saudka | Foto: Katalog výstavy Kája Saudek and 60's

Už v dětství se bratři díky příbuzným seznámili s americkými komiksy, které ovlivnily osud obou, ale mnohem více ten Káji Saudka. Protože nemohl studovat, stal se technickým kresličem a kulisákem ve filmových studiích na Barrandově a později komiksy začal sám malovat.

Tvorbu Káji Saudka připomíná dvojice výstav. V Gallery of Art Prague na Staroměstském náměstí lze navštívit retrospektivní výstavu díla Jana a Káji Saudkových, za erotickou tématikou lze zamířit do pražské Art Galerie S v Tančícím domě.

Kája Saudek | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme