Porota uznala Dutrouxe vinným ve všech bodech obžaloby

Nad belgickým pedofilem Markem Dutrouxem visí hrozba doživotního trestu. Porota ho dnes uznala vinným z únosu a ze sexuálního zneužívání šesti dívek a z vraždy dvou z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marc  Dutroux

Marc Dutroux | Foto: EPA

Marc Dutroux je podle dvanácti porotců vinen v plném rozsahu obžaloby. On sám měl zavraždit dvojici děvčátek, smrt dalších dvou mají na svědomí jeho spoluviníci. Dvě z unesených dívek vyvázly živé.

Muž, kterého média označují za nejvíce nenáviděného v zemi, stál podle verdiktu v čele širší pedofilní sítě. K sérii zločinů, páchaných na nezletilých dívkách, došlo mezi lety 1995 a 1996.

V říjnu roku 1996 vyšly do ulic Bruselu stovky tisíc lidí, pobouřených úrovní vyšetřování. Jak řekl v televizi BBC profesor Marc Hoogie z Katolické univerzity, od té doby se mnohé změnilo. "Všichni politici byli více či méně donuceni k tomu, aby nějak reagovali, a oni to skutečně udělali. Když srovnáte belgické politiky, soudy a policii dnes a tehdy, najdete ohromný rozdíl."

Konečný rozsudek a výši trestů v kauze Dutroux vynese soud pravděpodobně příští týden.

Jitka Malá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme