Queen Mary 2 přilákala do hamburského přístavu statisíce zvědavců

V hamburském přístavu dnes přenocuje za obrovského zájmu statisíců lidí největší a nejluxusnější loď světa Queen Mary 2. Večer ji hansovní německé město připravilo velkolepý ohňostroj, zítra bude pokračovat v cestě do domovského přístavu v britském Southamptonu. Německá policie kotviště neprodyšně uzavřela a ve vzduchu nad údajně nepotopitelným plavidlem hlídkuje vrtulník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Queen Mary 2

Queen Mary 2 | Foto: EPA

Tisíce lidí vstávaly v podnělí už v noci, aby alespoň na chvíli spatřily zázrak lodního stavitelství. Největší, nejluxusnější, nejrychlejší loď světa. Jen přívlastek nepotopitelná se vyslovuje trochu šeptem, aby vzpomínky na Titanic zůstaly raději v hlubinách.

Něco podobného jsem ještě neviděla, říká turistka, která přijela do Hamburku z Braunschweigu. Queen Mary 2 je zřejmě nejstřeženějším objektem v přístavu. Hosté a cestující, kteří museli zaplatit za palubní lístek až několik desítek tisíc eur, procházejí třemi bezpečnostními kontrolami. Ostatní smrtelníci nesmějí ani za první plot.

Queen Mary 2 je však hezká i z odstupu. Uvnitř je pak pět bazénů, restaurace pro 1340 lidí či vlastní čistička odpadních vod. Na stavbě lodi za 800 milionů eur se podílely i české firmy, např. dodávkou záchranných člunů nebo konstrukcemi koupelnových jader pro třináct stovek kajut.

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme