Bývalá velvyslankyně v Srbsku získala vysoké státní vyznamenání

Řád Jugoslávské hvězdy dostala bývalá velvyslankyně v Srbsku a Černé Hoře Judita Štouračová. Toto vysoké státní vyznamenání získala za mimořádný přínos k obnově vztahů po pádu režimu bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Vedle humanitární pomoci a rozvoje obchodních kontaktů se bývalá velvyslankyně starala také o další stránky bilaterálních vztahů s touto balkánskou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělehrad

Bělehrad | Foto: Jitka Vocelková

Judita Štouračová zastupovala Českou republiku v Bělehradě od roku 2000 do letošního léta a podle prezidenta Srbska a Černé Hory Svetozara Mároviče se významně zasloužila o obnovu tradičně dobrých vztahů po pádu Miloševičova režimu. "Česká republika bez váhání okamžitě po změně Miloševičova režimu dala jednoznačně najevo svoji podporu demokratickým změnám, ke kterým tady docházelo," říká Judita Štouračová. "Hezky se rozvíjí kulturní spolupráce, pedagogická, stipendia, zájem o to je. Hezký zážitek byla spolupráce s krajany, to byla opuštěná oblast a dnes je to kvetoucí část země. Každá z těch 4 obcí má svůj kulturní dům. To všechno bylo vybaveno s naší pomocí a z toho mám velkou radost."

Markéta Kaclová, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme