Vlak s jaderným odpadem přejel aktivistu

Transport vyhořelého jaderného paliva z úpravny ve Francii zpět do německého Gorlebenu si dnes vyžádal historicky první oběť. Vlak naložený speciálními kontejnery přejel francouzského protijaderného aktivistu. Muž následkům zranění podlehl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest proti přepravě radioaktivního odpadu

protest proti přepravě radioaktivního odpadu | Zdroj: ČTK

Tragická nehoda se stala u lotrinského Avricourtu. Třiadvacetiletý mladík se v nepřehledné zatáčce tratě připoutal ke kolejnicím, vlak ale nezastavil a doslova mu odřízl obě nohy. Podle francouzských záchranářů byly všechny oživovací pokusy marné. Další z aktivistů byl při incidentu zraněn.

O zhruba 20 kilometrů dál ve městě Laneuveville-devant-Nancy zasáhla policie proti dvojici antijaderných aktivistů ze skupiny Sortir du Nucleaire, která usiluje o odstoupení Francie od jaderné energetiky. Také oni se připoutali ke kolejím řetězy.

Podle francouzské železniční společnosti SNCF se jim tak podařilo přepravu radioaktivního odpadu do Německa nakrátko zablokovat. Vlak s vyhořelým jaderným palivem nabral zhruba dvouhodinové zpoždění, pak ale pokračoval po vytyčené trase do severoněmeckého města Danneberg.

Příčiny neštěstí se vyšetřují. Vinu za mladíkovu smrt nese částečně francouzská policie, která nezajistila dostatečnou ostrahu trati. Podle státního návladního byla také rychlost vlaku kolem 100 kilometrů v hodině příliš vysoká. Vlak proto nestačil včas zastavit.

Účastníci pokračujícího protestu jsou zdrceni. Večer vyšli do ulic okresního města se svíčkami a květinami. Proti přepravě radioaktivního odpadu demonstrovalo už v sobotu u severoněmeckého Gorlebenu nejméně 4500 lidí, přestože soud potvrdil zákaz shromažďování podél trasy přepravy nákladu.

Vlak veze 12 kontejnerů odpadu, jenž bude skladován v úložištích u Gorlebenu. Vyhořelé jaderné palivo z německých jaderných elektráren je posíláno ke zpracování do Francie a Británie na základě dohod zavazujících pak Německo ke zpětnému příjmu paliva. Aktivisté tvrdí, že ani kontejnery pro přepravu jaderného odpadu, takzvané castory, ani gorlebenské úložiště nejsou bezpečné.

Nynější vláda přijalo zákon o postupném uzavření všech jaderných elektráren, odpadu se tím ale Německo nezbaví. Eurposlankyně za Zelené Rebecca Harms proto vyzvala Schröderův kabinet, aby urychleně přijal zákon o trvalém skladišti jaderného odpadu, protože Gorleben je pouhým meziskladem.

Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme