Slovensko postihla přírodní katastrofa století

Za apokalypsu označují Slováci páteční vichřici, která zničila značnou část Tater. Přírodní katastrofa si vyžádala také dva lidské životy. Jednou z obětí byl i český turista. Ze 46 tisíc hektarů tatranských lesů větrná smršť víc než polovinu zlikvidovala nebo vážně poškodila. Na současné pohlednici ze slovenských velehor by tak místo zalesněných kopců na mnoha místech byla holá místa připomínající spíše měsíční krajinu. Podle odborníků jde o největší přírodní katastrofu za posledních 100 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

následky vichřice v Tatrách

následky vichřice v Tatrách | Foto: Iván František

Tatranský národní park je zničený. Vítr poškodil víc než 12 tisíc hektarů lesa. Vichřice poničila nejen silnice, železniční úseky, lanovky či lyžařská střediska, ale odborníci se obávají, že se zcela změní klimatické podmínky. Teď je nutné zabezpečit postižená místa tak, aby nedošlo k záplavám z tajícího sněhu, který jinak brzdila právě lesní pásma. Na Slovensku se hovoří o ekologické katastrofě, s níž se budou lidé vyrovnávat nejméně deset let.

Asi nejhorší situace je okolo osady Vyšné Hágy, která byla od pátku odříznutá od světa. Záchranáři tam několik hodin bojovali o život ženy, která potřebovala lékařské ošetření. Podle internetového serveru Pravda.sk se záchranáři směrem od Polianky na Vyšné Hágy museli doslova prořezávat přes 3 a půl kilometru popadaných stromů, které tvořily až šest metrů vysokou hradbu.

Nejpozději do dnešní 14. hodiny se nemocná žena musela dostat na dialýzu, což se nakonec podařilo. Záchranáři vyzvali popradskou nemocnici k pohotovosti už v sobotu večer. Byli odhodláni udělat pro záchranu života cokoli. Jak Českému rozhlasu telefonicky potvrdil náčelník Horské služby, byla připravena i letka ministerstva vnitra.

Záchranáři se stále snaží dostat k dalším postiženým obydlím, která ztratila kontakt se světem. Podařilo se poslat zásoby na Štrbské pleso, zprůjezdněn byl i jeden jízdní pruh mezi Vyšnými Hágy a Tatranskou Poliankou.

Rozmary počasí si na Slovensku vyžádaly i dva lidské životy. Muže z tatranského regionu zavalil strom v jeho autě a českému turistovi se stala osudnou túra po hřebenech Nízkých Tater.

Likvidace následků vichřice si podle premiéra Mikuláše Dzurindy vyžádá celonárodní úsilí i nadstandardní postupy. Dzurinda to řekl po jednání krizového štábu obvodního úřadu v Popradu. Zároveň vyzval všechny Slováky, aby pomohli Vysokým Tatrám, které jsou podle něj jistým symbolem Slovenska a které se potřebují co nejdříve vzpamatovat z tohoto šoku.

"Čelíme tak obrovské katastrofě, že na její zmírnění a odstranění bude potřeba celonárodní úsilí. Ministra financí bude ráno čekat na stole požadavek na mimořádné rozpočtové opatření v objemu 10 milionů korun, aby materiální zabezpečení všech čet a lidí, kteří pracují na odstranění následků katastrofy, mohlo probíhat hladce."

Renata Havranová, Marika Táborská, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme