Šéf programu OSN "ropa za potraviny" v Iráku nadržoval jedné firmě

Šéf programu OSN "ropa za potraviny" nepostupoval v Iráku podle pravidel. Benon Sevan se podle vyšetřovatelů z nezávislé komise zaměřil na jednoho kupce černého zlata. Kofi Annan chce proto se Sevanem zahájit disciplinární řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kofi Annan

Kofi Annan | Foto: Jan Vytopil

Z dosavadního šetření nezávislé komise vedené bývalým prezidentem americké centrální banky Paulem Vockerem vyplývá, že se někdejší šéf programu Benon Sevan dostal do neslučitelného střetu zájmů a zároveň vážně podkopal integritu OSN.

Podle komise Sevan nasměroval irácké ropné kontrakty k firmě African Middle East Petroleum, která sídlí ve Švýcarsku. Není zatím zřejmé, zda Sevan dostal za zprostředkování úplatky. Americká média ale uvádějí, že tento vysoce postavený kyperský diplomat získal asi milión dolarů.

Ve správě financí ale podle Volckera žádné závažné přestupky nebyly zjištěny. "Nezjistili jsme žádné systematické zneužívání prostředků určených na financování daného programu. Rozpočet sice nebyl spravován právě pečlivě, ale peníze procházející programem byly celkově dobře spravovány a kontrolovány," konstatoval Volcker.

Kofi Annan doposud držel nad Sevanem ochranou ruku, po zveřejnění kritické zprávy ale nařídil disciplinární řízení. Vedle Sevana bude řízení vedeno i s bývalým vedoucím sankčního výboru OSN Josephem Stephanidesem. Vyšetřování korupce v programu "ropa za potraviny" potrvá ještě několik měsíců a závěry budu zveřejněny v létě.

Program OSN "ropa za potraviny" pro Irák byl zahájen v roce 1969 a jeho celková hodnota činila 69 miliard dolarů. Program byl ukončen před koaličním útokem na Irák.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme