Kwaśniewski na oslavy konce války do Moskvy přijede

V Polsku pokračuje diskuse o účasti prezidenta republiky na oslavách 60. výročí vítězství nad fašismem v Moskvě. Prezident Aleksander Kwaśniewski už potvrdil, že pozvání Vladimira Putina přijal. Nebude ale oslavovat jaltskou dohodu, která podle názoru Polsko uvrhla do sféry sovětského vlivu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Aleksander Kwašniewski

Polský prezident Aleksander Kwašniewski | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Pasáže, které se v jaltském dokumentu týkají svobodného, silného a nezávislého Polska, byly jen fíkovým listem. Měl zakrýt zavedení systému podřízenosti a nesvobody Polska," uvedl ministr zahraničí Adam Rotfeld. Podle jeho názoru je o tom ale potřeba s Moskvou jednat, a proto je správné, že prezident do Ruska pojede.

Polská pravicová opozice s tím nesouhlasí. Historik a poslanec za Občanskou platformu Bronislaw Komorowski říká, že Aleksander Kwaśniewski podlehl nátlaku Moskvy.

"Na Rusko platí jedině síla a naše síla spočívá v členství v Evropské unii. Pokud se podaří prosadit společné stanovisko Evropského parlamentu a spojíme-li síly s Litvou, Lotyšskem, Estonskem a dalšími státy, které poškodil pakt Molotov-Ribbentrop, pak oslavy v Moskvě proběhnou v úplně jiné atmosféře," domnívá se polský opoziční poslanec.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme