Krajané a čeští poslanci vzpomněli odkaz T. G. Masaryka

Nedožité 155. narozeniny Tomáše G. Masaryka si připomněli čeští poslanci a američtí krajané ve Washingtonu. U sochy prvního československého prezidenta v centru americké metropole položili květiny členové zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a diskutovali o významu jeho přátelství s tehdejším americkým prezidentem Woodrowem Wilsonem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk | Foto: Archiv ČRo

Členové krajanské organizace Američtí přátelé České republiky, kteří se zasadili o to, aby ve Washingtonu stála socha prvního československého prezidenta, slavili narozeniny Tomáše Garriqua Masaryka u sochy Vincence Makovského už potřetí. Krajan Milton Černý připomněl Masarykovu vizi federalizované Evropy a také to, že ve Washingtonu byla vydána deklarace Československé nezávislosti.

Masaryk působil ve Spojených státech za první světové války jako politik, který se zasloužil o vznik samostatného státu a spojení Čechů a Slováků po rozpadu rakousko-uherského mocnářství. Krajané také připoměli fakt, že Masaryk měl za manželku Američanku Charlotte Garriquovou.

Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme