Chyť si svého politika. Chorvatsko chce nalákat mladé voliče

Chorvatsko zítra čekají předčasné parlamentní volby - mají zlomit politický pat, ve kterém se země nachází už 10 měsíců. Rozhodující hlas mohou přinést mladí voliči, proto vznikl i netradiční průvodce chorvatskou politickou scénou. Aplikace vytvořená na motivy oblíbené hry Pokemon Go umožňuje lovit politiky po celém Chorvatsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokemon Go

Pokemon Go | Foto: Fotobanka Pixabay

„Stáhněte si aplikaci a můžete vyrazit na lov politiků. Když nějakého uvidíte, chyťte ho kliknutím na volební urnu. Aplikace v tu chvíli zobrazí základní informace o politikovi a umožní vám se s ním i vyfotit,“ takhle lákala televizní stanice N1 na hru politikoN1 Go (Politiko en jedna gou), kterou vytvořila v rámci předvolební kampaně pro své diváky.

Od vyhlášení předčasných voleb mohli lidé chytat 50 politiků na místech, která jsou s nimi nějak spojená. Ten, kdo v uplynulých měsících nejrychleji našel všechny, se teď už nejspíš raduje z dárku pro vítěze - nového tabletu. Pomocí nových médií se voliče snažily upoutat i některé politické strany.

S aplikací Chorvatského demokratického společenství (HDZ) člověk namíří telefon na fotku nebo třeba bilboard s lídrem strany Andrejem Plenkovićem. Telefon pak automaticky spustí video, ve kterém Plenković vysvětluje, proč by lidé měli volit právě jeho uskupení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chyť si svého politika. Chorvatsko chce nalákat mladé voliče. Připravila Tea Parkanová

„Využívání nových médií v předvolebních kampaních už je ve světě běžné. Do Chorvatska tento trend dorazil před několika lety,“ jak říká odborník na komunikaci Gordan Turković.

„Osobně jsem se s tím v našem regionu poprvé setkal v roce 2012. Takže to není úplná novinka, i když v chorvatském prostředí to tak může vypadat. Kampaně v terénu jsou samozřejmě pořád nejdůležitější a nezastupitelné. Využíváním nových médií se politické strany snaží oslovit hlavně mladé lidi,“ komentoval Turković.

Pokémoni nejspíš Chorvatsku nepomůžou

Kolik hlasů mohou moderní typy předvolebních kampaní přinést, se hodnotí obtížně. Výsledky předčasných parlamentních voleb ale podle průzkumů zřejmě moc nezahýbou. Sociolog a politolog Andželko Milardović si myslí, že z voleb vzejde další politický pat.

„Dopadne to podobně jako v řádných volbách. Za prvé proto, že náš volební systém jednoduše generuje takový typ výsledků, kdy žádná ze stran nedosáhne na absolutní většinu,“ vysvětloval Milardović.

Největší strany si kradou voliče

„Jedna ze dvou největších stran - tedy Chorvatské demokratické společenství nebo Sociálně demokratická strana - bude muset z pozice relativního vítěze jednat s Mostem, který sdružuje nezávislé kandidáty, a podle průzkumu skončí stejně jako minule třetí,“ míní sociolog.

Chorvatští politologové a političtí komentátoři předvídají, že se novou vládu dost možná nepodaří sestavit ani po předčasných volbách. Reálně prý hrozí, že se hlasování bude na jaře opakovat a zemi ještě nějakou dobu povede úřednická vláda. Podle Andelka Milardoviće je to i tím, že si dvě největší strany zřejmě část voličů ukradnou navzájem.

Pravicová levice a další záměny postojů

„Během této předvolební kampaně došlo k zajímavé záměně politických postojů. Sociální demokraté v čele s bývalým premiérem Zoranem Milanovićem sestavili tzv. "Národní koalici", která je jako celek konzervativní a posunula se k pravému středu politického spektra. Na druhou stranu pravicová HDZ si pod vedením Andreje Plenkoviće osvojila rétoriku levého středu. Oba zmínění politici proto působí na část voličů dost matoucím dojmem,“ popisoval předvolební kampaň Milardović.

Chorvatské předvolební kampaně tentokrát začaly neobvykle mírně a kultivovaně. Souboj lídrů dvou největších stran ale nakonec vyústil ve výpady a vzájemné osočování. Kterému uskupení se podaří získat víc hlasů, bude jasnější zítra v deset hodin večer, kdy volební komise zveřejní první průběžné výsledky.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme