Ve Volgogradu chystají odhalit čtyřmetrovou sochu Stalina

Čtyřmetrový Stalin bude slavit šedesáté výročí konce druhé světové války. Radnice ve Volgogradu totiž odsouhlasila, že v centru města bude stát sousoší Velká trojka, zobrazující Roosevelta, Churchilla a Stalina na Jaltské konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. V. Stalin

J. V. Stalin

Velká trojka se Stalinem bude umístěna hned vedle budovy muzea bitvy o Stalingrad. Odbor architektury místní radnice také odsouhlasil, že sousoší v přepočtu za dva miliony korun bude odhaleno přesně 9. května, tedy na den vítězství.

Rozhodnutí o Stalinově pomníku, který měl stát původně v Moskvě, pobouřilo některé významné osobnosti ruské kultury a ochránce lidských práv. V otevřeném dopise prezidentu Vladimiru Putinovi. žádají, aby ve Volgogradu ani jiných městech nestál žádný Stalinův pomník.

Jako důvod uvádějí miliony mrtvých Rusů kvůli Stalinově teroru a čistkám. Jak v dopise upozorňují, Stalin se nesmí v Rusku objevit ani mramorový, ano bronzový. Zasadit ho do kompozice s Churchillem a Roosweltem je podle nich jen vychytralá záminka.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme