Monako se rozloučilo s milovaným knížetem

Monako se rozloučilo se svým dlouholetým panovníkem - knížetem Rainierem III. Na pohřeb se sjeli zástupci všech evropských panovnických rodin a četní vrcholní politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb monackého knížete

Pohřeb monackého knížete | Zdroj: ČTK

Rakev s Rainierovými ostatky doprovázeli z kaple knížecího paláce do katedrály členové rodiny a desítky významných smutečních hostů - byly zastoupené všechny významné panovnické evropské rody: nechyběl například španělský král Juan Carlos, belgický Albert II nebo švédský Karel Gustav XVI. Francii zastupoval prezident Jacques Chirac - Českou republiku honorární konzul v Monaku Jan Brych.

Zádušní mši sloužil monacký arcibiskup Bernard Barsi - o bezpečnost účastníků pohřbu se staralo přes 1800 příslušníků monackých a francouzských bezpečnostních sil. Knížectví je samostatné, ale jeho obranu zajišťuje Francie, s níž je vázáno řadou hospodářských, správních a daňových úmluv.

Rainier, který zemřel na postupné selhání životně důležitých orgánů, bude uložen do hrobu dnes večer za přítomnosti nejbližších příbuzných. Podle svého přání bude pochován v kryptě katedrály po boku kněžny Grace - někdejší hollywoodské hvězdy, která zahynula v roce 1982 při automobilové nehodě.

Vít Pohanka, Markéta Hýlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme