Trump 18 let neplatil daně, kvůli obří ztrátě z roku 1995, napsaly New York Times

Podnikání současného kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa vykázalo v roce 1995 tak velkou ztrátu, že je možné, že v dalších 18 letech neplatil žádné daně z příjmu. V sobotu to napsal deník The New York Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump se brzy nechal zahnat do kouta a jen se bránil přesně cíleným, agresivním útokům

Donald Trump se brzy nechal zahnat do kouta a jen se bránil přesně cíleným, agresivním útokům | Foto: Patrick Semansky | Zdroj: ČTK

Špatně načasovaný nákup hotelu, chyby při řízení několika kasin a neúspěšný pokus o proniknutí do leteckého byznysu podle newyorského deníku způsobily, že Trump za rok 1995 vykázal ztrátu 916 milionů dolarů (22 miliard Kč). Podle listu by se díky tomu mohl snížit jeho zdanitelný příjem po dalších 18 let o 50 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč).

Štáb republikánského uchazeče o Bílý dům zprávu deníku odmítl a obvinil list, že pracuje pro Trumpovu demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. „The New York Times, stejně jako všechna zavedená média, je prodlouženou rukou kampaně Clintonové, Demokratické strany a jejich zájmů,“ uvedl s tím, že deník získal údaje o Trumpově daňové ztrátě nelegálně.

Pokud chce Hillary Clintonová vyhrát volby, musí se postavit Trumpově rétorice strachu

Číst článek

Trumpova kampaň také uvedla, že podnikatel musel kvůli zodpovědnosti ke svým firmám a ke své rodině usilovat o to, aby na daních neplatil o nic víc, než kolik po něm zákony vyžadují. Přesto podle štábu zaplatil Trump za blíže neurčené časové období stovky milionů dolarů na jiných odvodech než je daň z příjmu: například na majetkových daních nebo na daních z nemovitostí.

Republikánský kandidát dlouhodobě čelí v USA kritice, že nezveřejnil svá daňová přiznání za poslední roky, přestože to patří k nepsané tradici kandidátů na prezidentský úřad. Brání se tím, že jeho přiznání je předmětem auditu daňové správy, před jehož uzavřením nemůže prozradit obsažené informace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme