Iráčané se snaží dobýt poslední baštu Islámského státu. Začala bitva o klíčový Mosul

Irácká vojska zaútočila v noci ze soboty na neděli na město Mosul, které dva roky ovládá Islámský stát. Informovala o tom irácká a turecká média. Pokud by Iráčané dobyli své město zpět, jednalo by se o významný krok k tomu, aby Islámský stát vytlačili ze země úplně. Mosul je jednou z posledních bašt džihádistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci kurdských jednotek Pešmerga ostřelují pozice IS poblíž Mosulu

Příslušníci kurdských jednotek Pešmerga ostřelují pozice IS poblíž Mosulu | Zdroj: Reuters

Podle tiskové agentury Dogan operace začala v sobotu ve večerních hodinách a útok započal od města Arbil.

Proti Islámskému státu (IS) v Iráku bojují kurdští bojovníci, irácká armáda a americké jednotky, uvedl web Daily Sabah.

O bitvě informoval už v sobotu prezident kurdské regionální vlády Massoud Barzani, který irácké televizi sdělil, že vládní a kurdská vojska jsou připravena a bitva o druhé největší irácké město může začít.

Příkopy s hořící ropou a betonové zátarasy

Na bitvu se připravoval také Islámský stát. Agentura Reuters ve čtvrtek s odvoláním na irácké zdroje uvedla, že radikálové budují betonové zátarasy kolem důležitých budov, zaminovávají mosty, chystají pumové atentáty a také sebevražedné atentátníky. Další svědectví líčí, že kolem města vykopali příkopy, které mají být naplněny hořící ropou, což by mohlo zkomplikovat hlavně letecké údery iráckých a koaličnch sil.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že turecká vojska, která pronikla k Mosulu, na místě i nadále setrvají jako pojistka, aby se IS neobrátil k Turecku. Podle Erdogana není irácká vláda schopna sama město osvobodit. Iráčané ale jakoukoliv účast Turků na operaci odmítají, informovala agentura Reuters.

Plánovaný koaliční útok na Mosul je součástí společné operace, která by měla vyhnat islamisty z jimi zabraných území v Sýrii, Iráku a Libyi. Radikálové už ztratili kontrolu nad iráckými městy Fallúdža a Ramádí.

Český rozhlas, Reuters, Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme