Japonsko se omluvilo Asii za druhou světovou válku

Japonský premiér Koizumi se na úvod summitu Asie a Afriky v indonéské Jakartě omluvil za obrovské škody a utrpení způsobené Japonci v době druhé světové války. Prohlášení přichází v době, kdy mezi Tokiem a Pekingem zuří ostrá diplomatická roztržka kvůli tomu, že Japonsko údajně zlehčuje excesy svých vojáků za války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protijaponská demonstrace

protijaponská demonstrace | Zdroj: ČTK

"V minulosti Japonsko během koloniální vlády a výbojnosti napáchalo ohromné škody i utrpení lidem v mnoha zemí, zejména pak asijským národům," prohlásil Koizumi. Japonsko podle něj těmto historickým faktům čelí zpříma a s pokorou.

Koizumi pronesl omluvu v projevu před stovkou nejvyšších představitelů asijských a afrických zemí včetně čínského prezidenta Hu ťin taa. Právě případné setkání Koizumiho s Hu ťin taem má být jednou z nejsledovanějších událostí summitu.

Současné vztahy s Pekingem, které jsou označované za nejhorší za posledních 30 let, japonský premiér přímo nezmínil. Agentura AP navíc poznamenává, že Koizumiho slova neznamenají žádný zlom v japonských postojích ke své válečné historii.

Podobně hovořil při 50. výročí od konce druhé světové války i tehdejší premiér Tomiiči Murajama. Agentura ale zároveň zdůraznila, že Koizumiho prohlášení přišlo ve správný čas a jeho cílem evidentně bylo zmírnit napětí mezi oběma asijskými mocnostmi.

Roztržku vyvolaly násilné protijaponské demonstrace, během nichž byly v Číně napadeny i japonské diplomatické mise. Lidi do ulic přivedla nová japonská učebnice historie, která podle nich zlehčuje činy a zvěrstva, která japonská armáda za války spáchala mimo jiné i v Číně.

Zdenka Turková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme