Ve Středozemním moři se potopily čtyři lodě s migranty. Pohřešuje se jich 150

Ve Středozemním moři se potopila nejméně čtyři plavidla s migranty, kteří se pokoušeli dostat z Libye do Itálie. Pohřešuje se až 150 osob. Téměř 100 lidí zmizelo ve vlnách asi 40 kilometrů od břehů Libye, uvedly ve čtvrtek s odvoláním na libyjské námořnictvo světové tiskové agentury. Dalších asi 50 lidí zůstalo v moři při nehodě dalších tří člunů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci vystupují z gumového člunu na řeckém ostrově Lesbos

Uprchlíci vystupují z gumového člunu na řeckém ostrově Lesbos | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, CAFOD Photo Library

Na třech gumových plavidlech bylo podle italské policie kolem 440 osob, když se s nimi čluny začaly potápět. Lidem z rozbouřeného moře pomohla posádka dánské obchodní lodě. Vytáhla celkem 339 migrantů, zbylých 51 se pohřešuje.

Ve čtvrtek brzy ráno informovala agentura Reuters o další nehodě člunu s uprchlíky. Podle mluvčího libyjské pobřežní stráže přetížená gumová loď vyplula z místa ležícího asi 50 kilometrů východně od Tripolisu. Člun se protrhl a začal nabírat vodu. Pohřešuje se téměř sto lidí, přinejmenším část z nich se utopila, uvedla pobřežní stráž. Devětadvacet lidí se podařilo asi 40 kilometrů od libyjského pobřeží zachránit.

Litva se vylidňuje a musí spoléhat na uprchlíky

Číst článek

Podle mluvčího libyjského námořnictva cestovalo na plavidle 129 osob, většinou šlo o Afričany. V mezinárodních vodách, asi 42 kilometrů od libyjského pobřeží, se loď začala plnit vodou. Migranti vypluli z města Tádžúrá na západě Libye ve středu před svítáním, pobřežní stráž přijala volání o pomoc kolem třetí hodiny odpoledne.

Počet utonutí se zvýšil

Počet lidí, kteří zahynuli při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře s cílem dostat se do Evropy, se letos výrazně zvýšil. OSN tento týden uvedla, že o život přišlo nejméně 3740 osob, což je téměř stejné množství jako za celý loňský rok. Pašeráci lidí čluny vypravují jen s malým množstvím pohonných hmot v očekávání, že migranty zachrání lodě pobřežní stráže.

O jiném incidentu informovala ve středu organizace Lékaři bez hranic (MSF). Její pracovníci objevili na přeplněném člunu ve Středozemním moři 25 těl migrantů. Ze dvou plavidel MSF zachránili celkem 246 lidí, 23 z nich muselo být ošetřeno kvůli popáleninám od chemikálií, uvedl Michele Telaro z Lékařů bez hranic.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme