FBI objevil u Clintonové nové e-maily. Prozkoumáme, jestli nejsou tajné, oznámil

Americký Federální úřad pro vyšetřování v pátek oznámil Kongresu, že prozkoumá další nově objevené e-maily ze soukromého účtu demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové z doby, kdy byla šéfkou diplomacie. Chce prozkoumat, zda obsahují tajné informace. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední debata kandidátů na amerického prezidenta Hillary Clintonové a Donalda Trumpa

Poslední debata kandidátů na amerického prezidenta Hillary Clintonové a Donalda Trumpa | Zdroj: Reuters

V dopise zaslaném šéfům obou komor Kongresu ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey napsal, že vyšetřovatelé objevili další e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové. Chtějí zjistit, zda neobsahují citlivé vládní informace. Comey nebyl s to sdělit, jak dlouho vyšetřování potrvá, ani o jak důležité emaily se jedná.

FBI oznámil svůj záměr pouhých 11 dní před prezidentskými volbami. Protivník Clintonové v boji o prezidentský úřad, republikánský kandidát Donald Trump, který za ní podle nejnovějších průzkumů zaostává o šest procentních bodů, v první reakci pochválil FBI za odvahu znovu případ otevřít.

Trump opět šokoval: Měli bychom volby prostě zrušit a dát to Trumpovi

Číst článek

Clintonová vyzvala ředitele FBI, aby co nejdřív veřejnosti sdělil podrobnosti o povaze a závažnosti emailů, které jeho úřad zkoumá. Demokratická kandidátka si je prý jistá, že nové šetření nezmění verdikt policie, která v létě konstatovala, že se použitím soukromého emailu ve státní funkci nedopustila žádného trestného činu.

Nové zprávy ale podle komentátorů můžou posílit skepsi těch voličů, kteří Clintonovou považují za nedůvěryhodnou.

Ohrožovala bezpečnost státu?

Clintonová již dříve čelila vyšetřování FBI za užívání soukromého poštovního serveru ke služebním účelům v době, kdy působila jako ministryně zahraničí USA. Exministryně podle kritiků nesprávným rozesíláním služební elektronické pošty ohrožovala bezpečnost státu.

FBI v červenci konstatoval, že využíváním soukromého serveru si počínala svrchovaně nedbale, zákon nicméně neporušila. Trump uzavření případu v pátek znovu označil za "příšernou chybu".

Republikáni, kteří se už dříve snažili z případu co nejvíce politicky vytěžit tvrzením, že Clintonová není dostatečně důvěryhodná, už ostře zareagovali. Jejich vůdce ve Sněmovně reprezentantů Paul Ryan vyzval k tomu, aby se jí jakožto kandidátce na prezidentku přestaly poskytovat státní depeše označené jako tajné, dokud vyšetřování neskončí.

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme