Itálie si připomíná výročí Mussoliniho smrti

Itálie si dnes připomíná 60. výročí zastřelení fašistického diktátora a ministerského předsedy Itálie z let 1922 až 1943 Benita Mussoliniho. Podle oficiální verze byl zastřelen spolu se svou milenkou při útěku do Švýcarska skupinou partyzánů. Existují i další teorie jeho smrti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řím

Řím | Foto: europa.eu.int

Fašistický vůdce Benito Mussolini byl spolu se svou milenkou Clarou Petacciovou zastřelen partyzány u jezera Como. Mussolini oblečený do německé uniformy se tajně pokoušel překročit hranice do Švýcarska. Obě mrtvoly pak byly pro výstrahu pověšeny za nohy na milánském náměstí Loreto.

Avšak vloni zveřejněný dokument uvedl, že Mussoliniho zabili dva tajní agenti jednající na příkaz ministra Churchila. Ten chtěl údajně zabránit vyzrazení obsahu dopisů, v nichž tlačil Duceho k uzavření separátního míru se spojenci.

Mussolini byl hlavním evropským partnerem Hitlerova Německa. Počáteční nadšení dané zlepšením sociálních podmínek a zavedením pořádku se v Itálii postupně změnilo v odpor a nespokojenost s válkou i s osobou ministerského předsedy.

V poválečné éře se k Mussoliniho idejím přihlásila italská pravice, která usiluje o určitou rehabilitaci Duceho. Mussoliniho rodiště Predapio přitahuje už několik desetiletí Mussoliniho pohrobky a neofašisty, kteří se sem sjedou i dnes. Bývá ale i vyhledávaným cílem turistů. Jméno Mussolini dodnes figuruje na politické scéně. V parlamentu již několik let působí jeho vnučka Alessandra. Obhajoba dědečkových názorů je jí ale u většiny voličů na škodu.

Klára Stejskalová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme