Severoamerickým indiánům chybí české korálky

Severoameričtí indiáni si stěžují, že nemají dostatek českých korálků, které potřebují na výzdobu svých tradičních oděvů. České korálky, které jsou indiány ze Spojených států, Kanady a Mexika stále velmi ceněné, jsou stále dražší a hůře se shánějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severoameričtí indiáni na setkání kmenů

Severoameričtí indiáni na setkání kmenů | Foto: Miroslav Konvalina

Vyplynulo to z ankety, kterou uspořádal Český rozhlas na největším setkání příslušníků severoamerických domorodých kmenů, které vyvrcholilo v noci na dnešek v Albuquerque v americkém státě Nové Mexiko.

Na setkání příslušníků téměř pěti set severoamerických kmenů v Novém Mexiku přijeli výrobci indiánských ozdob z celé Severní Ameriky. Bez výjimky Českému rozhlasu řekli, že skleněné korálky, které už více než 150 let zdobí indiánské slavnostní oděvy a šperky, jsou současnými umělci považovány za nejkvalitnější.

Řada obchodníků a výrobců si ale postěžovala, že drobné skleněné korálky jsou v amerických obchodech stále méně dostupné a často chybí barvy, o které indiáni nejvíce stojí. Indiáni už korálky nezískávají výměnou za kůže nebo domorodé výrobky, musí za ně platit penězi, a tak je znepokojuje, že jsou stále dražší.

Miroslav Konvalina, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme