Za útoky hackerů na OBSE stojí podle německé kontrarozvědky Rusko

Německá kontrarozvědka si stojí za tím, že za loňské útoky počítačových hackerů na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je zodpovědné Rusko. Dnes to oznámil prezident Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetová bezpečnost, anonymita, hacker (foto Stian Eikeland)

Internetová bezpečnost, anonymita, hacker (foto Stian Eikeland) | Foto: zdroj: Flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic | Zdroj: Flickr | CC BY-NC-SA 1.0

Analýza ukázala, že tyto hackerské akce byly stejné jako útoky v počítačovém prostředí vedené skupinou ATP28, která předloni kyberneticky zaútočila proti německému parlamentu. „U APT28 existují indicie ukazující na to, že mají v pozadí ruské zdroje,“ uvedl Maassen.

'S hňupy nepracuju.' Mladá hackerka odmítá, že by pomáhala Rusku ovlivnit americké volby

Číst článek

Veřejnost se o útocích hackerů dozvěděla koncem prosince. Útok pirátů odhalil právě německý Spolkový úřad na ochranu ústavy.

APT28 je složenina ze zkratky Advanced Persistent Threat (pokročilá trvalá hrozba) a číslovky 28. Její význam není zatím blíže specifikován.

Již třetím rokem trvá ozbrojený konflikt mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty podporovanými Moskvou. Je to jedna z nejdůležitějších misí OBSE na východě Ukrajiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme