Trump pohrozil mexickému prezidentovi. 'Vaše armáda se špatných chlapů bojí, americká ne'

Máte tam dole hromadu špatných chlapů. Vaše armáda se bojí, naše ne. Americký prezident Donald Trump varoval mexickou hlavu státu Enriqua Peňu Nieta před možným ozbrojeným střetem. Informovala o tom zpravodajská agentura AP na základě úryvků z přepisu pátečního telefonátu, které má k dispozici. Bílý dům se k poznámce oficiálně nevyjádřil. Mexiko popírá, že by Trump Peňu Nietovi takto vyhrožoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká prezident Donald Trump.

Americká prezident Donald Trump. | Zdroj: Reuters

„Máte tam dole u vás hromadu špatných chlapů. Neděláte dost, abyste je zastavili. Myslím, že vaše armáda se bojí. Naše ne, takže bych ji mohl poslat, aby se o to postarala," řekl podle AP americký prezident Donald Trump.

Není přitom jasné, kdo jsou špatní chlapi, které nedokáže Mexiko zastavit. Trump ale již poněkolikáté použil anglicko-španělský výraz „bad hombres“. V minulosti takto narážel na drogové kartely, ale se zločinností spojoval i imigranty přicházející do USA nelegálně.

My tu zatracenou zeď nezaplatíme, zní z Mexika. Trump chce začít stavět během pár měsíců

Číst článek

Podobný přepis, podle kterého Trump na mexického prezidenta Enriqua Peňu Nieta v telefonátu útočil, přinesla i některá mexická média. Podle mexického ministerstva zahraničí jsou tyto zprávy zcela nepravdivé.

Napjaté vztahy obou lídrů se vyhrotily minulý týden, když mexický prezident zrušil návštěvu USA plánovanou na toto úterý kvůli sporu o financování Trumpem schválené zdi na hranicích. Zatímco Trump opakuje, že ji zaplatí Mexičané, Nieto to kategoricky odmítá.

Páteční telefonát přišel den po zrušení cesty a obě strany se o něm oficiálně vyjádřily velmi diplomaticky s tím, že výbušné téma stavby zdi nebudou veřejně ventilovat.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme