Uzbecký prezident si nepřeje mezinárodní vyšetřování násilností

Uzbecký prezident Islam Karimov nesouhlasí s mezinárodním vyšetřováním násilností na východě země. Řekl to v rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzbecký prezident Islam Karimov

Uzbecký prezident Islam Karimov | Zdroj: ČTK

Karimov prý ma situaci pod kontrolou přijímá opatření, aby lidé odpovědní za násilnosti byli předvedeni před spravedlnost. Mezinárodní tým, který by ověřil fakta nepotřebuje. Vládní vojska začala minulý pátek střílet do demonstrantů poté, co skupina ozbrojenců vzala útokem vězení ve východouzbeckém městě Andižan, osvobodila vězně a obsadila na čas i vládní budovy.

Mnoho demonstrantů byli prostí občané, kteří protestovali proti chudobě a nezaměstnanosti. Karimova vláda popřela, že by vojáci stříleli do civilistů, a prezident obvinil z nepokojů islámské bojovníky.

Vláda připustila, že v Andižanu bylo zabito 169 lidí, ale opozice tvrdí, že o život přišlo 700 lidí, z toho 500 v Andižanu a dalších 200 v nedalekém Pachtábádu. Většina z nich byli podle nich civilisté.

Milan Kopp, Regina Prouzová-Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme