Londýn se po včerejších útocích vrací k normálnímu životu

Metropole nad Temží zažila včera nejhorší útok od druhé světové války. Tři výbuchy v metru a jeden v autobuse si připsaly 37 lidských životů a na 700 zraněných. Většina linek londýnského metra je dnes už opět v provozu. Na některých je však přeprava omezena a dvě trasy zůstávají i nadále zcela uzavřeny. Série teroristických atentátů v Londýně vyvolala po celém světě vlnu odsouzení a projevů soustrasti obětem a jejich blízkým. V médiích znovu a znovu opakovaná svědectví lidí, kteří byli k útokům nejblíž, dávají lidem jen těžko zapomenout na hrůzy včerejška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská vlajka na půl žerdi

Britská vlajka na půl žerdi | Zdroj: ČTK

Při útocích přišlo podle britských oficiálních zdrojů o život nejméně 37 osob a stovky dalších byly zraněny. Agentury dnes ráno citovaly australského premiéra Johna Howarda, podle něhož přišlo o život 52 lidí. Ministerský předseda nicméně neupřesnil, odkud jeho informace pocházejí.

Britská vláda ze včerejších útoků v centru Londýna obvinila muslimské militantní skupiny. Britský ministr zahraničí Jack Straw řekl, že útoky svým provedením nasvědčují, že za nimi je organizace Al-Káida. Premiér Tony Blair řekl, že pachatelé jednali ve jménu islámu. Dodal, že naprostá většina muslimů jsou slušní lidé, kteří se v Británii nemají čeho obávat.

Tajemník britské muslimské rady ale varoval před ukvapenými úsudky. Podle policie vyšetřování toho, kdo za útoky stojí, stále pokračuje. Odborníci se shodují, že za útoky nestála Irská republikánská armáda.

Dosud se neví, jestli všechny čtyři výbuchy - tři byly v metru a jeden ve dvoupatrovém autobuse - způsobili sebevrahové nebo jestli explodovala nastražená nálož.

Bezpečnost posilují i další evropské země

Série teroristických atentátů v Londýně vyvolala po celém světě vlnu odsouzení a projevů soustrasti obětem a jejich blízkým. K vyjádření podpory Velké Británii se přidala také Rada bezpečnosti OSN na svém mimořádném zasedání. Jednomyslně schválila rezoluci, ve které vybízí mezinárodní společenství, aby se podílelo na pátrání po pachatelích atentátů. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso označil útoky v Londýně za útoky na demokracii a přislíbil Británii veškerou potřebnou pomoc. K jednotnému boji proti terorismu vyzval i generální tajemník Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Scheffer.

Řada evropských zemí včetně České republiky posiluje v souvislosti s útoky v Londýně bezpečnostní opatření. Ve Španělsku byly do pohotovosti uvedeny všechny bezpečnostní složky, na italských letištích byl vyhlášen nejvyšší stupeň bdělosti a pohotovost má berlínská městská doprava.

Také polské úřady zvýšily úroveň bezpečnostních opatření. Varšava nebere teroristické nebezpečí na lehkou váhu. 1400 polských vojáků je důležitou součástí operace v Iráku a Polsko by se mohlo stát cílem teroristů. Prezident Kwaśniewski na mimořádné tiskové konferenci prohlásil, že jeho země kontingent z Iráku nestáhne.

Útok na jednoho je útokem na všechny ostatní, zní ze Spojených států, kde připomínají, že teroristé mohou být úspěšní jednou, ale bezpečnostní složky musejí být úspěšné pokaždé. Druhý nejvyšší stupeň teroristického nebezpečí vyhlásili v městské hromadné dopravě, v autobusech

Milan Kopp, Marika Táborská, Vít Pohanka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme