Polská bezdomovkyně zbohatla díky neznámému dárci

Polští novináři po několikatýdenním usilovném pátrání našli bezdomovkyni, které neznámý štědrý dárce zanechal velkou sumu peněz. Paní Krystyna se tak po čtrnácti letech konečně může odstěhovat z varšavského nádraží do normálního bytu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staroměstský rynek

Staroměstský rynek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Je to příběh jako z filmů s Charliem Chaplinem. Paní Krystyna žila na varšavském nádraží čtrnáct let. Před několika týdny ji ale potkalo nečekané štěstí. Neznámý dobrodinec jí hodil tlustou obálku a zmizel ve víru velkoměsta. Obálka obsahovala bankovky za čtyřicet tisíc zlotých - to je asi 300 tisíc korun - pro bezdomovkyni, která má na měsíc maximálně pár desítek zlotých, suma přímo pohádková.

Paní Krystyna jako řádná občanka peníze odnesla na policii. Ta zjistila, že bankovky nepocházejí z žádné loupeže a po právu tedy naleží jejich nové majitelce. Paní Krystyna ale mezitím z nádraží zmizela a Varšavané se začali bát, aby se jí něco zlého nestalo. Bohatá bezdomovkyně ale pouze z bezpečnostních důvodů změnila adresu - z nádraží se odstěhovala do parku. Někteří kolegové jí totiž peníze začali závidět.

"Měla by je dát chudým. Proč by si je měla nechávat jen pro sebe?" říká bezdomovkyně paní Janina. "Určitě by chtěli, abych se s nimi podělila. Ty peníze jsou ale určeny na jiné cíle," svěřila se paní Krystyna. Požádala policisty, aby sumu rozdělili na čtyři části a poslali je na čtyři různá konta - z jednoho si chce nechat platit nájemné. Poslala žádost o pronájem jednoho pokoje. "Doufám, že odpověď bude pozitivní," uvedl policejní komisař Waldemar Ploński.

"Musejí čekat, až se něco uvolní," vysvětluje Krystyna, proč pořád bydlí v parku. O svých dalších investičních záměrech ale mluvit nechce. To je tajemství. "Dostala dar od Boha. To by mohlo potkat každého z nás," říká s nadějí bezdomovec Mikolaj Kidziura. Stejně jako ostatní i on dál posedává na lavicích varšavského nádraží a čeká, že i jemu jednou osud ukáže svou přívětivější tvář.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme