Tisíce obětí katastrofálního zemětřesení v Asii

Obyvatelé asijských zemí Pákistánu, Indie a Afghánistánu sčítají po sobotním silném zemětřesení své mrtvé. Podle zpráv ze sobotního večera zahynulo přes 3000 lidí a 3000 jich bylo zraněno. Počty však stále stoupají. Nejpostiženější je sever Pákistánu. Otřesy měly sílu 7,6 stupně Richterovy škály a epicentrum bylo necelých 100 kilometrů severně od Islámabádu. Podle českého ministerstva zahraničních věcí přírodní katastrofa nepostihla žádného Čecha. Situace je ale v postižených oblastech stále nepřehledná a údaje se mohou změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátrání po obětech

Pátrání po obětech | Zdroj: ČTK

Nejvíc postižen je sever Pákistánu. Čtyři hodiny po zemětřesení lidé stále pociťovali následné otřesy. Armáda na místo vyslala vrtulníky a vojáky, telefonní linky jsou zpřetrhané a mobilní síť přetížená. Záchranáři, kteří se snažili dostat k raněným, naráželi na silnou vrstvu sutě.

Kromě hlavního otřesu, který trval asi minutu, přišla pak série čtyř následných otřesů o nezanedbatelné síle mezi 5,4 a 5,9 stupně. Zemětřesení pocítili i v hlavních městech Afghánistánu, Indie a dokonce Bangladéše. Podle amerických seismologů došlo k zemětřesení v hloubce deseti kilometrů pod zemským povrchem. Jeho příčinou je zřejmě "srážka" indického subkontinentu s euroasijskou tektonickou deskou.

Projev živlu byl tak intenzivní, že ho zaznamenalo také několik evropských seismologických stanic. Zaregistrovaly ho i přístroje ve východních Čechách. Českému rozhlasu to potvrdil seismolog z Úpické Hvězdárny Jan Klimeš mladší. "To zemětřesení začalo ve 3 hodiny 50 minut Světového času, úpická hvězdárna potom první otřesy zaregistrovala ve 3 hodiny 59 minut. Těch zemětřesení tam bylo do dopoledne nahlášeno asi 20."

Mezi oběťmi v Pákistánu Češi zřejmě nejsou

"Počet mrtvých bude vysoký, možná půjde do tisíců. Přesná čísla dosud nemáme k dispozici. Je to národní katastrofa," řekl jen pár hodin po projevu síly země mluvčí pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Bohužel, čas mu dal za pravdu. V pákistánské části Kašmíru už bylo přes tisíc mrtvých, v indické části pak nejméně 300. Jen pákistánských vojáků zahynulo podle ministerstva obrany v pohraničních oblastech nejméně 200. Z metropole Islámábádu je hlášeno mrtvých několik desítek, včetně egyptského diplomata a dvou Japonců. Indie prozatím hlásí nejméně 220 obětí a 800 zraněných ze států Džammú a Kašmír. Nejvíce postižené jsou okresy Uri a Púnč a město Šrínagar. Zemětřesení podlehlo také jedno dítě z města Džálálábád na východě Afghánistánu.

Zda jsou mezi oběťmi také čeští občané se Český rozhlas Radiožurnál informoval u zástupkyně velvyslance České republiky v Islámábádu Dany Denkové: "Já v tuto chvíli musím říci, že žádný český občan mezi oběťmi není. Zatím nemáme tuto informaci. To znamená, že čeští občané, kteří tady pracují a žijí a od kterých máme zprávy, tak jsou v pořádku," zdůraznila Denková.

Podle dosavadních informací katastrofa nepostihla žádného Českého občana ani v dalších oblastech. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář: "Jsme v kontaktu s našimi zastupitelskými úřady v postižené oblasti a od nich máme zprávy, že všichni čeští zaměstnanci zastupitelských úřadů a jejich rodinní příslušníci jsou v pořádku a nemají žádné informace o tom, že by byl katastrofou postižen jakýkoli český občan. Nicméně spojení je velice špatné a informovanost malá, a ta situace se může změnit," poznamenal Kolář. Všichni čeští vojáci, kteří působí v Afghánistánu, jsou v pořádku stejně jako pracovníci mise humanitární organizace Člověk v tísni.

Asi půl hodiny po otřesech v Pákistánu bylo naměřeno zemětřesení také v indonéské provincii Aceh. Mělo sílu 5,8 stupně Richterovy škály a způsobilo značnou paniku. Aceh byl ohniskem loňské prosincové přírodní katastrofy. Zahynulo tenkrát přes 200.000 lidí, z toho 131.000 v Acehu.

Svět připravuje pomoc

Podle britské BBC už zasedly k jednacímu stolu hlavní světové humanitární organizace, které na dodávkách pomoci chtějí spolupracovat s pákistánskou vládou i s OSN. Ben Phillips z organizace Oxfam BBC řekl, že v první fázi budou nejvíc zapotřebí stany, přikrývky, jídlo a léky.

Čeští záchranáři jsou připraveni vyjet na pomoc. Čekají pouze na oficiální žádost o pomoc od tamních úřadů. Hasiči jsou schopni připravit k odjezdu svůj záchranný a vyhledávací tým včetně kynologů do 24 hodin. Ve stejné době by mohli vyrazit i záchranáři z humanitární organizace Hand for Help. Na pomoc postiženým oblastem budou zřejmě zorganizovány i finanční sbírky.

Naše země by mohla nabídnout psovody se psy vycvičenými pro hledání zavalených osob a další záchranářské týmy, dodávky stanů, pitné vody a další pomoc. Uvedli to premiér Jiří Paroubek a ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle Paroubka se v nejbližších dnech rozhodne, zda bude česká pomoc organizována samostatně, nebo v rámci Evropské unie.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Petr Doležel, Marcela Pohanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme