Voskoví Beatles jsou na prodej - za 3,6 miliónu korun

Tři voskové hlavy členů kapely Beatles ze 60. let minulého století vystavené v londýnském Muzeu voskových figurín Madame Tussauds, budou na prodej v aukci koncem října. To bude výjimečná šance pro příznivce světoznámých Brouků! další se jim naskytne o několik dnů později ve Spojených státech. Tentokrát ale půjde o aukci bílého obleku a pohřebního vozu Johna Lennona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnské Muzeum Madame Tussauds zve na aukci

Londýnské Muzeum Madame Tussauds zve na aukci | Foto: www.madame-tussauds.co.uk

Slavné londýnské Muzeum voskových figurín je pojmenováno po paní Tussaud, která pocházela z francouzského venkova a naučila se umění formovat vosk do lidské podoby od svého strýce v Paříži. Ten se o mladou Annu Marii staral od jejího útlého věku pěti let, ale ona brzy strýce v tomto uměleckém oboru předčila a stala se jeho pravou rukou, později dědičkou.

Za francouzské revoluce byli oba nuceni vyrábět voskové posmrtné masky známých popravených osobností, mezi nimi královských manželů, ale i celé řady revolucionářů. Později se paní Tussauds rozhodla usadit v Londýně, kde uspořádala první výstavu svých voskových figurín v roce 1802. To byly začátky jejího muzea, které se postupně stalo světoznámou atrakcí.

Voskové podoby členů rockové kapely Beatles pocházejí ze 60. let minulého století. Dlouho byly součástí expozice muzea, kde se s nimi fotografovali návštěvníci od celebrit až po drobné žurnalisty, jako je moje maličkost. V roce 1967 si tyto figuríny vypůjčil fotograf Michael Cooper pro obálku dlouhohrající desky Beatles nazvané podle titulní písničky Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band.

Ta obálka sama o sobě nabyla ikonického významu pro sběratele desek. Nyní muzeum Madame Tussauds oznámilo, že tři voskové hlavy Brouků, jmenovitě Johna Lennona, George Harrisona a Ringo Starra budou prodány na veřejné aukci v prostorách muzea 27. října. Původní hlava čtvrtého Brouka, Paula McCartneyho, se v depozitáři nenašla.

Pracovníci muzea ale naštěstí našli jeho hlavu v jiném provedení, rovněž ze 60. let, takže vydražena bude kompletní čtveřice Beatles. Očekávaná cena je prý až osmdesát tisíc liber, to je 3 600 000 korun. V expozici v Muzeu Madame Tussauds je vystřídala jiná vosková čtveřice.

Mluvčí aukční síně Cooper Owen, která dražbu provede řekl, že je to jedinečná životní příležitost, stát se majitelem příkladu definitivní éry kulturních dějin. Spolu s hlavami Brouků bude vydražena také busta zpěvačky Diany Dorsové, která se rovněž objevila na obálce slavného LP.

A o dva dny později, 29. října, bude další dražba věcí Beatles. Tentokrát to bude bílý oblek, který měl na sobě John Lennon na obálce desky Abby Road a pohřební vůz, který John Lennon vlastnil. To už ale nebude v Londýně, nýbrž v americkém Las Vegas.

Milan Kocourek, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme