Londýnské divadlo uvede hru o Československu

Jedna z předních divadelních scén Londýna, Ryal Court Theatre, slaví v příštím roce padesátiny a jednou z her, které budou uvedeny na oslavu tohoto významného jubilea, je také hra Rock´N´Roll od sira Toma Stopparda. Divadlo Royal Court Theatre na Sloanově náměstí v londýnské čtvrti Chelsea patří k nejvýznamnějším britským scénám. Specializuje se na nové hry současných autorů jak britských, tak světových.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sir Tom Stoppard

Sir Tom Stoppard | Foto: Lukáš Michalínek | Zdroj: ČTK

Kromě historiků už dnes málokdo ví, že v britském divadle byla v platnosti tu a tam dost tvrdá cenzura, a to v letech 1824 - 1968. I když se zdaleka nevyrovnala politické cenzuře v jiných zemích, zvláště komunistického typu, přece jen kancelář úřadu cenzora, lord Chamberlains Office, uplatňovala značnou moc vystavováním licencí, kterou každá veřejně prováděná hra musela mít.

A lord Chamberlain zakázal hned dvě hry z produkce Royal Court Theatre, a to Patriot For Me (Vlastanec pro mě) od Johna Osborna a Saved (Zachráněn) od Edwarda Bonda. Britská divadelní cenzura byla zrušena až zákonem ze září roku 1968. Tehdy už byla v poinvazním Československu cenzura jako taková, především politická, po tzv. Pražském jaru znovu obnovována.

A právě do tohoto období, husákovské normalizace a britských politických kontroverzí, je zasazena hra Toma Stopparda, kterou je pojmenovaná Rock´N´Roll. Byla napsána jako vůbec první pro divadlo Royal Court Theatre u příležitosti oslav jeho padesátin.

O hře samotné zlínský rodák Tomáš Straussler, dnes britský rytíř sir Tom Stoppard toho zatím moc neprozradil - například se ví, že děj se odehrává v Československu v letech mezi Pražským jarem a listopadem roku 1989. Název hry Rock´N´Roll je příznačný v tom, že se vztahuje na nejmenovanou rockovou kapelu, která svou hudbou a zpěvem dávala najevo odpor proti komunistickému režimu. Režisérem je slavný Trevor Nunn a role dosud nebyly obsazeny.

Prvotina Tomma Stopparda byla hra Rosencrantz a Guildestern jsou mrtvi z roku 1967. Tehdy Stoppard na novinářský dotaz, o čem hra je, odpověděl: "Je o tom, abych se stal velmi bohatým člověkem." O Stopardově nové hře Rock´N´Roll je také známo, že v ní vystupuje jeden komunistický učitel v Cambridge. Hra má být uvedena v červenci nebo v srpnu.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme