Evropský parlament zbavil Vladimíra Železného imunity

Evropský parlament dnes zbavil imunity Vladimíra Železného. Znamená to, že europoslanec a bývalý ředitel televize Nova bude moci být stíhán ohledně tří údajných trestných činů, kvůli kterým české úřady o odnětí imunity požádaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Železný

Vladimír Železný | Foto: Česká televize

Plénum podpořilo doporučení právního výboru, který se minulý týden jednoznačně vyslovil pro zbavení imunity. Evropský parlament zároveň rozhodl, že Železný nesmí být zatčen ani vzat do vazby před vynesením rozsudku.

Žádost českých justičních orgánů o vydání Železného je spojena s únikem peněz za neproclené obrazy, s krácením daní a s poškozováním věřitele, kterých se měl dopustit. Poslední dva případy souvisejí s "převodem" televize Nova. Celkově jde o desítky milionů korun.

Ve vyslechnutí Železného zatím bránil vyšetřovatelům v Česku fakt, že ho chrání imunita europoslance. Sám Železný s tím, že bude vydán, dopředu počítal. "V těchto kauzách parlament nikdy nepodržel imunitu, vždycky vydal," podotkl.

Z předběžných vyjádření je zřejmé, že doporučení právního výboru EP odebrat imunitu podpořili všichni čeští europoslanci. Vyslovila se tak i nezařazená Jana Bobošíková, která považuje kompromisní řešení výboru za rozumné. "Myslím, že klíčové je časové hledisko a že se nelze v žádném případě před trestním stíháním ukrývat do zastupitelských sborů," řekl Bobošíková.

Zpravodajka právního výboru pro tento případ, rakouská sociální demokratka Maria Bergerová už po rozhodnutí výboru minulý týden zdůraznila, že jde o nepolitické případy, ke kterým mělo dojít předtím, než byl Železný zvolen do EP. Důležité pro ni bylo i to, že ze stejného důvodu Železnému před dvěma lety zrušil imunitu i český Senát.

Evropský parlament při posuzování těchto žádostí obvykle zkoumá, zda poslanec nebyl politicky poškozen ve svých právech, tedy zda procesní úkony proti němu nebyly odlišné právě proto, že je politik; postatou věci se nezabývá. Železný se při dvou vystoupeních před právním výborem vydával za oběť politických manipulací.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme