Hurikán Wilma dosáhl nejničivějšího stupně síly

Rekordní hurikánová sezóna v oblasti Mexického zálivu ještě nemá odzvoněno. Tropická bouře Wilma dnes totiž prudce nabrala na síle a dosáhla nejvyššího pátého stupně síly hurikánů. Na Haiti už po ní zůstalo nejméně deset obětí. Odborníci varují, že koncem týdne by Wilma mohla značně zasáhnout i pobřeží USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hurikán Wilma

hurikán Wilma | Zdroj: ČTK

Hurikán se pohybuje západo-severozápadním směrem rychlostí 13 kilometrů za hodinu, sdělilo národní centrum pro hurikány ve floridském Miami. Očekává se, že se během dneška stočí na severozápad.

S větry o rychlosti přes 280 kilometrů v hodině se Wilma podle odborníků stane zřejmě nejsilnější bouří letošního roku. S největší pravděpodobností tvrdě zasáhne pobřeží Hondurasu a Nikaraguy, mexickou část poloostrova Yucatán a o víkendu bude nebezpečně ohrožovat Floridu.

I když je ještě Wilma daleko a nikdo nedokáže odhadnout co napáchá, někteří obyvatelé Floridy se již připravují na její příchod a nakupují zásoby vody a potravin. Podle meteorologů by se hurikán měla vyhnout oblastem v jižních státech USA, které již před několika týdny zdevastovaly hurikány Katrina a Rita.

Wilma už má na svědomí deset lidí na Haiti, kde je pohřbily sesuvy půdy, a jeden lidský život na Jamajce, kterou ohrožuje již od neděle. Přes 5000 lidí bylo evakuováno ve východních provinciích Kuby, kde dvoudenní lijáky způsobily záplavy níže položených oblastí.

Honduraská vláda uzavřela již dva námořní přístavy a varovala, že Wilma znamená bezprostřední ohrožení životů a majetku lidí na pobřeží. Do oblasti, kde se dá očekávat evakuace obyvatel, byly vyslány záchranné oddíly. Pohotovost vyhlásila také sousední Nikaragua.

Atmosferický tlak uprostřed hurikánu klesl na 884 hektopascalů a dostal se tak ještě níž než u dosavadního rekordmana, hurikánu Gilbert z roku 1988. Tehdy tlak klesl na 888 hektopascalů. Dnešní tlakové hodnoty jsou vůbec nejnižší za celou dobu jejich měření v Atlantiku.

Šestiměsíční hurikánová sezona skončí až koncem listopadu, ale Wilma už vyčerpala seznam jmen pro hurikány pro tento rok. Je 21. pojmenovanou bouří v této sezoně. Každá další bouře již bude označena písmeny řecké abecedy počínaje alfa.

Martin Hromádka, Olga Baková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme