Korupce v programu ropa za potraviny vynesla Saddámu Husajnovi téměř dvě miliardy dolarů

Polovina firem, které se podílely na programu OSN "ropa za potraviny" pro Irák z konce 90. let, se dopouštěla korupce. Bývalý irácký diktátor Saddám Husajn si touto cestou, díky více než dvěma tisícům zahraničních firem, přišel na necelé dvě miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasedání OSN

zasedání OSN | Foto: OSN

Vyplývá to ze závěrečné zprávy vyšetřovací komise. Vyšetřování totiž odhalilo, že více než dvě tisícovky firem platily tehdejšímu iráckému režimu úplatky nebo jiné neoprávněné platby. Hlavní vyšetřovatel Paul Volcker televizi BBC řekl, že zjištění komise poukazují na slabiny Spojených národů.

"Já doufám, že výsledkem toho všeho bude nějaká reforma OSN. Tato zpráva ukazuje, jak Saddám Husajn celý program zmanipuloval a z úplatků vytěžil skoro dvě miliardy dolarů. No a dokázal to samozřejmě jen díky těm dvěma tisícům firem, které ho uplácely. Zásadní otázkou ale je, jak je možné, že to Spojené národy neodhalily a nezastavily. To byl vlastní předmět vyšetřování. Potřebujeme věrohodnou a kompetentní organizaci a proto je reforma OSN opravdu zapotřebí," vyjádřil se Volcker.

Na seznamu firem, které v rámci programu ropa za potraviny prováděly ilegální operace, jsou také dvě německé firmy. Německý Siemens měl prostřednictvím svých tří koncernových firem ilegálně převést do Iráku 1 milion 600 tisíc dolarů. Vedení společnosti to ale rozhodně odmítá.

Podobně na seznamu vyšetřovací komise figuruje také německo-americká automobilka Daimler-Chrysler a švédské Volvo. Jedná se však o nesrovnatelné sumy, přes sedm tisíc dolarů v prvním případě a půl milionu ve druhém.

V některých případech vedení firem nemělo o ilegálních obchodech s iráckým režimem ponětí, protože jejich zaměstnanci jednali na vlastní pěst. V rámci programu ropa za potraviny se v letech 1996 až 2003 realizovaly oficiální obchody za 64 miliard amerických dolarů.

Adam Weiss, Marie Matúšů, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme