Nepokoje ve Francii neutichají, vláda povolila vyhlásit zákaz nočního vycházení

Francouzská vláda vyhlásila v úterý odpoledne výjimečný stav. Ani dvanáctá noc v řadě nepřinesla zemi kýžený klid. Pouliční nepokoje s etnickým podtextem už tolik nesužují samotnou Paříž, ale přenášejí se stále více do jiných francouzských měst. Rebelové si tak připsali na své konto dalších 1173 spálených aut a 333 z nich policisté zadrželi.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící autobus v Toulouse

hořící autobus v Toulouse | Foto: AFP

Kabinet proto začal aplikovat svůj nový plán. Na útočníky zatím nepošle armádu. Do terénu ale povolal dalších 1500 záložníků z řad policie a četnictva. Na mimořádné schůzi s prezidentem Jacquesem Chiracem také schválil používání nočního zákazu vycházení, který má být zatím nejsilnější zbraní v boji proti pouličním vandalům.

"Je to nutné," obhajuje rozhodnutí prezident Chirac i vládní ministři. Je důležité, aby ho mohli prefekti vyhlásit v zasažených oblastech, bude-li to potřeba. Rozhodnutí se opírá o zákon z roku 1955, tedy z doby války v Alžírsku. Podle zákona je možné vyhlásit zákaz nočního vycházení až na 12 dní.

Ministr vnitra Nicolas Sarkozy zároveň oznámil, že po stejnou dobu bude možné provádět domovní prohlídky v případech podezření z nezákonné držby zbraní. Těm, kdo zákon poruší, hrozí trest. Buď dva měsíce za mřížemi nebo vysoká pokuta - 3750 eur.

O opatření, které bude možné použít od středy, kdy vyjde v úředním listě, se vedou živé polemiky na francouzské politické scéně. Někteří se obávají zneužití zákona a považují ho za příliš velký zásah do osobní svobody. Jiní se obávají, že to bude pro mladé výtržníky jen další výzva. Skepticky hodnotí tento krok i francouzská média. Například list Le Figaro si klade otázku, zda zákaz vycházení a povolání 1500 policejních a četnických záložníků bude k uklidnění nepokojů stačit.

Vláda vyhlásila i sociální opatření

Francouzský premiér Villepin v pondělí ohlásil také některá sociální opatření ke zlepšení situace. Jde například o obnovu a rozšíření finanční podpory občanským organizacím na citlivých předměstích, možnost jít do učení už ve 14 letech pro děti, které nechtějí pokračovat ve škole, nebo ztrojnásobení stipendií pro nadané děti z problémových čtvrtí.

Vláda rovněž slíbila pomoci nezaměstnaným cizího původu při získávání pracovních míst. U obyvatel cizího původu je míra nezaměstnanosti 14 procent, u ostatních 9,2 procenta. Zatímco nezaměstnanost u diplomovaných vysokoškoláků severoafrického původu je podle oficiálních statistik 26,5 procenta, u ostatních jen pět procent.

Dlouhodobá nezaměstnanost a z ní pramenící chudoba obyvatel většiny předměstí je označována za hlavní příčinu současného násilí. Nejedná se o nábožensky či rasově motivované nepokoje, ale o sociálně-ekonomický problém, shoduje se většina komentářů.

V plamenech skončilo přes noc téměř 1200 aut

Pouliční nepokoje ve Francii trvají od 27. října a zatím si vyžádaly jednu lidskou oběť. Násilí vyprovokovala dosud plně neobjasněná smrt dvou mladíků ze severního pařížského předměstí Clichy-sous-Bois, kteří údajně utíkali před policií. Ta ale popírá, že by je pronásledovala.

Ani dvanáctá noc v řadě nepřinesla Francii klid. Situace se poněkud zlepšila v samotné Paříži, ale násilí v jiných francouzských městech naopak rostlo. Rebelové si připsali na své konto dalších 1173 spálených aut. 333 útočníků policisté zadrželi. Zranění utrpělo 12 policistů, většinou hozenými předměty.

Ve Vitry-sur-Seine jihovýchodně od Paříže házeli výtržníci zápalné lahve na nemocnici. Z dalších míst v okolí metropole je hlášen útok na dva italské novináře, požár střední školy a zapálený autobus. Útok na mateřskou školu a úřad práce se odehrál v Bordeaux. Na mateřské školky vandalové zaútočili také v Brestu, Le Havru a Vaulx-en-Velin.

V Auxerre skončilo v nemocnici 15 lidí, kteří se nadýchali kouře ze zapáleného sklepa ve svém domě. V Toulouse útočníci zapálili jeden autobus a vrhali kameny a zápalné lahve proti policistům. V pondělí večer tam také jednomu mladíkovi utrhl ruku slzotvorný granát, který vybuchl ve chvíli, kdy se ho pokoušel hodit zpět na policisty.

Ministerstvo zahraničí: Turisté by se měli postiženým oblastem vyhnout

Zatím v klidu se cítí být většina turistů. "Zdá se nám to tady docela bezpečné, neměli jsme zatím žádný problém," potvrzuje španělský turista. Vesměs jsou však turisté upozorňováni na možné nebezpečí a varováni před návštěvou zasažených čtvrtí. Experti na turistický ruch však upozorňují, že zatím je brzy na odhady, jaký bude mít tato krize dopad na příliv turistů do Francie.

Ministerstvo zahraničních věcí se k varováním připojilo a doporučilo českým občanů, aby se předměstím francouzských měst vyhýbali a dbali zvýšené opatrnosti. Jak Českému rozhlasu 1- Radiožurnálu řekl ředitel cestovní kanceláře ČSA Air Tours David Janík, většina turistů ale raději zájezdy do Francie ruší.

"Já musím s politováním oznámit, že naše cestovní kancelář, která má specializaci na Eurovíkendy, pociťuje velké obavy ze strany našich klientů a bohužel se to projevuje i zvýšeným počtem zrušených rezervací," potvrdil Janík.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka, Lubica Bergmanová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme