Američané budou slavit Den díkůvzdání

Měsíc před Vánoci slaví ve Spojených státech Den díkůvzdání. Čtvrtý listopadový čtvrtek už tradičně patří k americkým rodinným svátkům, kdy si připomínají první sklizeň anglických puritánů, kteří po vyčerpávající plavbě na lodi Mayflower zakotvili v roce 1620 u Cape Codu na pobřeží dnešního Massachusetts. Na slavnostní tabuli patří pečený krocan nebo krůta. Mluvčí národní krocaní federace řekla, že na slavnostní oběd padne 45 milionů krocanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američané se připravují na Den díkůvzdání

Američané se připravují na Den díkůvzdání | Foto: AFP

Dozlatova propečený krocan nebo krůta bude dnes na stole spolu s nádivkou a brusinkovou omáčkou téměř v každé rodině. "Osmadevadesát procent amerických domácností bude mít dnes k obědu krocana nebo krůtu," říká Sherrie Rosenblattová z národní krocaní federace. Připomíná, že Den díkůvzdání je skutečně celoamerickým svátkem a uprostřed tabule je tradičně krocan.

"Nezáleží na tom, zda jde o krocana nebo krůtu, větší bude pravděpodobně Tom a menší Hen. Chuť je stejná. Ptačí chřipka zatím americké krocany neohrozila, ale kdyby se nebezpečný virus dostal na zdejší farmy, jsou připraveni k tvrdému zásahu," dodala.

Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme