O životním stylu beseduje i následník britského trůnu

Následník trůnu princ Charles se na londýnské konferenci věnované vztahu mezi návrhářstvím a veřejným zdravím přimlouval za zdravější životosprávu. Doporučil svým spoluobčanům víc procházek a jízdy na kole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jídlo

jídlo | Foto: Jan Rosenauer

Princ Charles má ve svých sedmapadesáti letech štíhlou postavu, kterou by mu mohl ledaskdo závidět. Říká, že za to vděčí dietě v podobě jednoho organického chodu denně. A o organické stravě má nejen teoretické znalosti - stal se organickým farmářem již v roce 1984, tedy dlouho před tím, než se tento směr ujal jako masové hnutí spotřebitelů.

Na londýnské konferenci věnované vztahu mezi návrhářstvím a veřejným zdravím princ upozornil na znepokojivě prudké rozšíření dětské obezity. Konference se konala na pozadí zprávy sdružení britských lékařů, podle které mladí britští tlouštíci tvoří ne méně než třetinu obézních dětí v Evropě a vystavují se značnému riziku srdečních chorob a cukrovky. Takové riziko hrozí celkem jednomu milionu Britů mladších šestnácti let. A ze statistických údajů britského ministerstva zdravotnictví vyplývá, že nadměrnou váhu má více než 40 procent britských mužů a 33 procent žen, přičemž pětina všech Britů je klinicky obézní.

Princ Charles řekl, že nárůst případů obezity mezi Brity způsobuje do značné míry design moderních britských měst. V této sovislosti princ poznamenal: "Z výzkumu vyplývá, že procházky nebo jízda na kole mohou podstatně zlepšit naše zdraví. Tak proč toho neděláme víc?" Odpověď na tuto otázku podle prince spočívá v tom, že příliš mnoho měst to v podstatě znemožňuje. Mohlo by pomoci, kdyby zastavěné prostředí bylo atraktivnější pro pěší.

Charles také naléhal na vládu, aby využila poznatků dr. Richarda Jacksona, který působil jako poradce kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzenegera. Jackson upozorňuje na znepokojující souvislost mezi zastavěným prostředím měst a fyzickou nečinností dětí, čehož obezita bývá přímým důsledkem.

Londýnský list Times zmínil varování britské ministryně školství Ruth Kellyové, že televizní inzeráty na málohodnotnou stravu jako jsou smažené brambůrky během dětských programů budou zakázány, jestliže průmysl sám nepřijde s dobrovolným omezením.

Ovšem na druhé straně ministryně kultury Tessa Jowellová prohlásila, že takový postup by podkopal příjmy komerční televize. Realizace dobrých nápadů jak se zdá naráží na nejedno úskalí. Nicméně princ Charles se hodlá tomuto námětu věnovat i v budoucnosti.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme