Íránský deník vypsal soutěž na komiks o holokaustu

Nejčtenější íránský deník Hamšahrí vypíše soutěž o nejlepší komiks o holokaustu. Chce tak prý vyzkoušet, kam až může zajít svoboda slova, kterou evropské deníky odůvodňovaly otištění karikatur islámského proroka Mohameda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti před dánským velvyslanectvím v Teheránu

Demonstranti před dánským velvyslanectvím v Teheránu | Foto: AFP

List tvrdí, že nechce vyvolat žádný konflikt. Pobouření už loni vzbudil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, když holokaust označil za mýtus, a prohlásil, že Izrael by měl být vymazán z mapy.

V Íránu došlo k dalším velmi silným protestům proti otištění karikatur proroka Mohameda. Dav se znovu snažil zapálit budovu dánského velvyslanectví v Teheránu.

Stovky muslimů prorážely kordony íránských policistů. Řadě z nich se podařilo dostat do objektu. Podle jednoho íránského analytika se tak snažili vynutit si sankce vůči Dánsku. Řekl to katarské televizi Al-Džazíra. Íránský prezident Ahmedínežád skutečně vydal pokyny zastavit obchodní a další styky s Dánským královstvím.

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen vyzval ke zklidnění situace. Jediné východisko podle něj představuje dialog a nikoli násilí. "Čelíme rostoucí globální krizi, která by se mohla vystupňovat natolik, že by se dostala mimo kontrolu vlád i dalších autorit. Radikálové a fanatici teď přilévají olej do ohně, aby urychlili své vlastní záležitosti," dodal dánský premiér.

Jitka Malá, Jaromír Janev, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme