Poláci více věří médiím než politikům

Vyplývá to z nejnovějších průzkumů veřejného mínění. Nejméně populárními institucemi jsou Sejm a Senát. 88 procent dotázaných Poláků důvěřuje informacím veřejnoprávní televize a 77 procent rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrenka - symbol Varšavy

Syrenka - symbol Varšavy | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vysoké míře důvěry se těší také soukromá média - televize POLSAT a TVN, rádio RMF FM a Rádio ZET. Z deníků věří Poláci nejvíce listu Gazeta Wyborcza a bulvárnímu Faktu.

Na opačném konci pořadí se umístil Sejm, kterému věří 23 procenta dotázaných a Senát se 27 procenty. Popularita politiků klesá - nejvíce si pohoršil prezident Lech Kaczyński, kterému věří 42 procent účastníků ankety agentury CBOS. Polákům podle průzkumů vadí hlavně to, že se prezident nechová nadstranicky a málo se zajímá o domácí problémy.

Vznikne středisko pro monitorování médií?

Kontrola vlastníků médií a lustrace novinářů - to jedna z nových myšlenek polské vlády. Předseda vládnoucího Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński navrhnul vytvoření Národního centra pro monitorování sdělovacích prostředků.

"Novináři kontrolují nás, my budeme kontrolovat je. Čtenáři i politici mají právo vědět, kdo za médii stojí a jací lidé v nich pracují," argumentuje předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński. Tímto způsobem se Právo a spravedlnost chce vyrovnat s nepříjemným faktem, že o něm většina polských médií píše kriticky, namítají novináři.

Podle opozice považuje Jaroslaw Kaczyński média za nepřátele a chce jejich projevy omezit. Vytvoření Centra pro monitoring médií je součástí tzv. stabilizačního Paktu, který Právo a spravedlnost podepsalo s extrémistickými stranami - Sebeobranou a Ligou polských rodin. Obě strany dlouhodobě usilují o omezení novinářské svobody.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme