Tisíce lidí protestovaly v Paříži proti antisemitismu a rasismu

Několik desítek tisíc lidí se dnes sešlo v Paříži a dalších francouzských městech na demonstraci proti rasismu a antisemitismu. Manifestace byla svolána poté, co byl unesen a zabit mladý prodavač mobilních telefonů židovského původu Ilan Halimi. Akce se zúčastnili i někteří ministři a zástupci dalších státních institucí i vysocí představitelé politických stran a různých náboženských obcí. Protest se pokusila narušit skupina mladíků volajících po pomstě za zavražděného Halimiho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti rasismu a antisemitismu v Paříži

Demonstrace proti rasismu a antisemitismu v Paříži | Zdroj: ČTK

Demonstrovalo se na protest proti únosu a brutálnímu ubití mladíka židovského původu. Z manifestace, kterou navštívila celá řada významných politiků, včetně ministra vnitra Nicolase Sarkozyho, byl vyloučen vůdce krajně pravicového Hnutí za Francii Philippe de Villiers, který je známý svým požadavkem zastavení islamizace Francie. Představitelé krajně pravicové Národní fronty nepřišli vůbec.

V průběhu demonstrace zasáhla policie v případě drobných incidentů namířených proti přistěhovalcům. Atmosféra zhoustla poté, co několik stovek mladíků, mnozí s maskami na obličeji, dorazilo na závěr manifestace na Place de la Nation, kde vykřikovali na adresu vůdce gangu, který Halimiho unesl, že trestu neujde a může čekat pomstu.

Menší podobné demonstrace se konaly i v Marseille, Lyonu, Nice, Bordeaux a některých dalších městech.

Jan Šmíd, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme