Fossett odstartoval za dalším leteckým rekordem

Bez velkého rozruchu odstartoval včera americký miliardář Steve Fossett k pokusu o další světový rekord v létání. Se svým letounem Virgin Atlantic GlobalFlyer dopoledne vzlétl z tamního letiště v kansaské Salině, během dne překonal většinu Spojených států a Kanady a večer už úspěšně přeletěl Atlantický oceán. Nyní postupuje přes africkou poušť Saharu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virgin Atlantic GlobalFlyer

Virgin Atlantic GlobalFlyer | Foto: AFP

Fossett chce uskutečnit jednorázový oblet, který začíná a končí na stejném místě. Pokud všechno půjde dobře, vzduchoplavec přistane v Salině v pátek odpoledne.

Jeho letoun, který je vyroben z odlehčeného uhlíkového vlákna, dosáhl po přeletu nad Kanadou výšky přes jedenáct kilometrů. Do cestovní výšky 13.500 metrů se měl dostat západně od afrických břehů.

Tentokrát Fossettův odlet nedoprovázely velké davy, ale jen pár desítek lidí, většinou zaměstnanců salinského letiště a několik novinářů.

GlobalFlyer letí po stejné trase jako loni, kdy Fossett podnikl první sólový oblet Země bez zastávky na světě. Překonal při něm 37.007 kilometrů za 67 hodin. Minulý měsíc se pak tomuto miliardáři podařilo překonat rekord v nejdelším letu, když za 76 hodin uletěl 42.460 kilometrů.

Rekord v uzavřeném letu, jehož délka byla 40.225 kilometrů, drží tým Richarda Rutana a Jeany Yeagerové. Podařil se jim právě před dvaceti lety.

Regina Prouzová-Květoňová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme