Německou koalici rozděluje spor o testy pro imigranty

V německé vládní koalici se rozhořel spor o to, jak se mají prověřovat uchazeči o státní občanství. CDU kancléřky Angely Merkelové prosazuje na celostátní úrovni vědomostní test podobný tomu, jaký vymysleli křesťanští demokraté v Hesensku. SPD si myslí, že podobný soubor otázek k ničemu nevede.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Vyostření sporu mají evidentně na svědomí nedělní volby hned ve třech spolkových zemích. Ty budou prvním skutečným barometrem voličské přízně od nástupu velké koalice k moci.

Hesenský ministerský předseda Koch pohrozil, že pokud bude SPD sabotovat zavedení jednotného testu ve všech spolkových zemích, Hesensko si stanoví vlastní pravidla. Kancléřka Merkelová mu dala za pravdu, ale dodala, že se musí posoudit víc návrhů, tedy nejen ten hesenský.

Předseda sociálních demokratů Platzeck obvinil Kocha z předvolebního manévrování a na adresu hesenského znalostního testu se vyjádřil v tom smyslu, že "tahle hra země-město k ničemu nevede."

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme