Palestinskou samosprávu zachvátila vážná krize

Organizace pro osvobození Palestiny odmítla uznat vládu, kterou navrhlo hnutí Hamás. Za dva dny by přitom nový premiér Ismail Haníja chtěl předložit nový kabinet ke schválení. Není vyloučeno, že situace v palestinské samosprávě ovlivní i výsledek voleb v Izraeli, které se budou konat už za pět dnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

designovaný premiér Ismáíl Haníja v parlamentu

designovaný premiér Ismáíl Haníja v parlamentu | Zdroj: ČTK

Představitelé Organizace pro osvobození Palestiny zdůraznili, že nemohou souhlasit s vládou Hamásu, jejíž cíle jsou v rozporu s cíli OOP. Militantní Hamás na rozdíl od ní neuznává stát Izrael a odmítá přiznat jeho právo na existenci.

Podle mezinárodních dohod je právě OOP jedinou zákonnou představitelkou palestinského lidu. Hlavní součást organizace tvoří hnutí Fatah prezidenta autonomie Mahmúda Abbáse. Radikální Hamás se ale rozhodl v minulých dnech Organizaci pro osvobození Palestiny neuznat.

Mezi Izraelem a palestinou autonomií přitom trvá napětí. Za posledních 48 hodin izraelský policie zmařila dva sebevražedné útoky palestinských ozbrojenců z Islámského džihádu a z Fatahu.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme